-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Preminuo član hora “Sejfullah” Elmas Alić

Elmas Alić, član hora "Sejfullah", preminuo je jučer u...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

Anesteziolog silovao ženu tijekom carskog reza, sve je snimljeno

Brazilska policija uhapsila je anesteziologa u bolnici Mulher Sao...

Pojašnjenje odluke Suda za sportsku arbitražu (CAS) od strane eksternog tima

S obzirom na to odluka Međunarodnog suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), koji je stigao prekjučer na adrese pravnih zastupnika FK Velež Mostar, gosp. Šemsudin Hasić i F/NS BiH izazvali su određene nedoumice u javnosti, posebno nakon prvih reakcija F/NS BiH na to, FK Velež, kako je ranije obećano, želi sve zainteresirane upoznati sa određenim pravnim detaljima odluke CAS-a. , kao oni u na tekst objavljen na portalu Klix.ba, na zahtjev novinara tog portala, objasnio je eksterni tim koji je predstavljao naš Klub i g. Šemsudin Hasić u žalbenom postupku pred CAS-om.

Naime, kako eksterni tim naglašava: ,,Važno je to znati vodio proces pred CAS između tri strane: Veleže, g. Šemsudin Hasić i F/NS BiHgodine, a zbog odluke Žalbene komisije Udruženja od 08.10.2021. i da je CAS proglasio nadležnost za oba slučaja.

Konkretno, radilo se o dvije žalbe protiv F/NS BiHjedan koji je predao FK Velež Mostar a drugi koji je dostavio g. Šemsudin Hasić, kao suspendovani predsednik Kluba. Odlukom CAS-a, ta dva predmeta su spojena u jedan postupak radi vođenja procesa, a uz saglasnost zainteresovanih strana. U okviru postupka održana su dva ročišta, 9. maja i 20. oktobra ove godine, na kojima je pozvano pet svjedoka od strane Udruženja i tri svjedoka FK Velež, i to gosp. Hasić.”

U vezi žalbe FK Velež Mostar koji se odnosio na kaznu izrečenu klubu, to je u tački 3 odluke CAS-a, odbijenošto je, prema mišljenju eksternog tima, nakon tako dugog perioda vođenja procesa, na kraju bilo sasvim očekivano, budući da je izreka žalbene komisije Udruženja podrazumijevala oduzimajući Veležu tri boda u prošloj takmičarskoj sezoni i kaznu od šest domaćih utakmica bez publike, počevši od 22.09.2021., a koja je takođe odigrana do marta 2022.. Obje rečenice su već u potpunosti izvršenea iz eksternog tima zaključuju da su stalne opstrukcije upravljanja procesima, a samim tim i vremenski faktor, uzele danak i da su,ma koliko mi to hteli i hteli, vrijeme se ne može vratiti, tako da su gledaoci i dalje na stadionu i bodre svoj tim, niti FK Velež u ovom, ili bilo kom drugom, može dodati bodove oduzete na prošlom takmičenju sezone. Tako nešto nije moguće, niti bi bilo u skladu sa osnovnim sportskim principima, bez obzira na konačnu tabelu Premijer lige Bosne i Hercegovine“, a koju je arbitar CAS-a očigledno razmotrio i uvidio prilikom donošenja odluke od 15.11.2022. godine.

PROČITAJ:   Selektor Zmajica Goran Lojo saopštio širi spisak igračica

Šta je sa odlukama po žalbi g. U vezi Hasića tačka 5 Odluke CAS, upravo kako je to prekjučerašnjem kratkom saopćenju naglasio FK VeležCAS PROMIJEN rješenjem Komisije za žalbe od 08.10.2021. i stoga poništio osamnaestomjesečnu suspenziju Šemsudina Hasićakao da nikada nije postojao, dok CAS sa svoje strane vidi kao objektivnu kaznu to što je Šemsudin Hasić trebao biti samo novčano kažnjen u skladu sa Disciplinskim pravilnikom Udruženja, zbog povrede člana 59. stav 1. za koju je dužan platiti 2.000 KM.

Kako navodi eksterni tim za službenu stranicu Veleža: ,,Ponovo smo jučer mogli pročitati nevjerovatne nove neistinite navode predstavnika F/NS BiH. No, o tome ćemo detaljnije govoriti nekom drugom prilikom, konkretno s ciljem da se razotkrije ponovni pokušaj obmane bosanskohercegovačke nogometne javnosti..”

Iz eksternog tima dodaju: ,,Međutim, opet da, sa argumentima iu skladu sa odlukom CAS-a od 15.11.2022. godine, pokušaćemo da to dodatno pojednostavimo za javnost: Prekjučerašnjom odlukom CAS je promenio prvobitnu odluku Komisije za žalbe i u skladu sa svojim ovlašćenjima „zamenio“ suspenziju Šemsudina Hasića, kao odgovorno lice u Klubu, novčanom kaznom od 2.000 KM. Dakle, jednostavnije rečeno, prekjučerašnjim rješenjem, suspenzija g. Šemsudin Hasić „nikada nije ni postojao, već samo i konkretno novčanom kaznom od 2.000 KM, jer ga je, prema odluci CAS-a, sama Apelaciona komisija trebala kazniti za navodnu povredu člana 59. stav 1., a ne za neke naložene teže prekršaje, na način pokušali su da predoče predstavniku Saveza i Saveza sa svojim krajnje upitnim dokazima na samim ročištima u maju i oktobru ove godine! između ostalog prekršaj iz člana 59. stav 1. uopšte nije kvalifikovan kao teži prekršaj, a našu tvrdnju potkrepljuje i sam Disciplinski pravilnik, odnosno isti pravilnik koji je zloupotrijebila Apelaciona komisija. Time je nastala ogromna šteta i g. Hasić i FK Velež, pa ćemo, radi obeštećenja blagovremeno podnijeti tužbu protiv Udruženja i svih odgovornih lica građanskom sudui za sedmocifren iznos, radi primanja naknade za pretrpljenu štetu, okovan tendencioznim i pogrešnim odlukama Arbitražne komisije u vezi sa suspenzijom g. Šemsudin Hasić.

Tačkom 6. Odluke CAS-a uređuju se troškovi takse ili postupka Šemsudina Hasića protiv F/NS BiH pred ovom arbitražom. Prema odluci, troškovi postupka u predmetu Hasić protiv F/NS BiH iznose ukupno 13.000 švajcarskih franaka, koje je g. Hasić, u skladu sa pravilima arbitraže pri CAS-u, uplaćen unaprijed. Zvanično je odlučeno da je Federacija, zbog donošenja pogrešne odluke Arbitražne komisije u vidu suspenzije Šemsudina Hasića, dužna platiti 75% TROŠKOVA arbitražne takse, odnosno 9.750 CHF kao i 1.000 CHF kao dodatna naknada za troškove vezane za vođenje arbitražnog procesa u CAS-u (tačka 9).

PROČITAJ:   Ivanović prije Asvela: Nema opravdanja, neke stvari se moraju promijeniti

Na kraju, vanjski tim zahvaljuje g. Šemsudin Hasić da unaprijed pokrije sve troškove oba procesa koji se vode pred CAS-om, u ukupnom iznosu od 26.000 švajcarskih franaka (odnosno 13.000 CHF po procesu).

Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: [email protected]

fkvelez.ba

mostarski.info

Možda vas zanima