-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Pojava velikog kašlja – Obavještenje HES Doma zdravlja Konjic

Iz HES Doma zdravlja Konjic poručuju da se provjeri vakcinalni karton djeteta, te ukoliko je potrebno, izvrši vakcinacija i revakcinacija

Iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic obavještavaju da je u regionu  pogoršana epidemiološka situacija, te pojava sporadičnih slučajeva pertusisa odnosno velikog kašlja u FBiH,  zbog čega pozivaju sve roditelje koji nisu redovno vakcinisali svoju djecu ili nisu sigurni u vakcinalni status svoje djece da se što prije  jave u Vakcinalni centar JU Dom zdravlja Konjic kako bi provjerili vakcinalni status svog djeteta i u slučaju potrebe pristupili vakcinaciji.

Vakcina protiv pertusisa( velikog kašlja,hripavca,magarećeg kašlja ) je najefikasnija preventivna mjera u cilju spriječavanja obolijevanja i širenja ove zarazne bolesti.

Prema Naredbi o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti imunizacija protiv difterije,tetanusa i pertusisa obavlja se kombinovanom vakcinom.Imunizacija se obavlja vakcinacijom i revakcinacijom.

pojava velikog kašlja - obavještenje hes doma zdravlja konjic
Pojava velikog kašlja - Obavještenje HES Doma zdravlja Konjic

Vakcinacija se obavlja davanjem tri doze u dobi djeteta od 2,4 i 6 mjeseci,a revakcinacija sa dvije doze i to prva revakcinacija se daje u drugoj godini života ,a druga od navršenih pet do navršenih sedam godina. Vakcinacija obuhvata i djecu koja se po prvi put vakcinišu od navršenih dvanaest mjeseci do navršenih sedam godina života po rasporedu iz Naredbe o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti.

Vakcinacija se provodi u Vakcinalnom centru JU Dom zdravlja Konjic ponedjeljkom,srijedom i četvrtkom od 9 h do 12 h, a provjeru vakcinalnog statusa Vašeg djeteta možete izvršiti svakim radnim danom, poručuju iz HES Doma zdravlja Konjic.

13.11.2023.

radiokonjic.ba

HES Dom zdravlja Konjic

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima