7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Pokrenuta inicijativa za usvajanje Zakona o šumama

Problemi nekontrolisane sječe šume na području HNK-a poznata je dobro svim građanima ovog kantona. Prepoznat je i glavni uzrok problema je nepostojanje zakona o šumama na nivou FBiH i na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona. Iz tog razloga su građani općine Prozor-Rama i Općina Prozor-Rama zajedno sa Aarhus centrom u BiH pokrenuli inicijativu o donošenju Zakona o šumama.

O pokrenutoj inicijativi za radiokonjic.ba govorila je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica udruženja Aarhus Centar u BiH“ koja je kazala: “Inicijativa je pokrenuta zbog toga što od 2009. godine nemamo Zakon o šumama na nivou Federacije, a u HNK ne postoji ni kantonalni zakon. Pritome, postoje četiri šumarska preduzeća u ovom kantonu koja uredno posluju, sjeku šumu i koja smatraju da imaju pravni osnov za svoj rad, a nažalost to se ne može tako posmatrati jer ukoliko ne postoji Zakon o šumama, ne može se njome upravljati na način kako to rade ta šumarska preduzeća, što znači da se radi o ilegalnoj sječi. S druge strane svakim danom u HNK sve više do izražaja dolazi i problem nekontrolisane i ileglne sječe šume od strane pojedinaca”.

Prvo potpisivanje inicijative organizovano je danas u Prozor-Rami. Osim građanstva, svoj potpis i podršku su dali i uposlenici općine Prozor- Rama te šumarskog preduzeća iz Mostara. Aktivnosti potpisivanje inicijative nastavit će se uskoro i u našem gradu, gdje se bilježi sve veći problem ilegalne sječe šume, kako od strane građana tako i šumarskih preduzeća.

“Međutim, sve dok se ne donese Zakon o šumama, u praksi će se provoditi aktivnosti u kojima se pojedinci odnosno građani koji nezakonito sjeku šumu kažnjavaju i pored nepostojanja zakona, a za šumarska preduzeća koja isto to rade, kazne odnosno sankcije ne postoje” naglasila je pravna savjetnica udruženja Aarhus centar u BiH, te dodala:

Izjava Nine Kreševljaković

Svi prikupljeni potpisi poslat će se institucijama koje su nadlažne za pitanje nekontolisane sječe šume.

“Zakon nam je nužan za spas preostale šume, za obnavljanje uništene šume i za omogućavanje normalnog života našeg stanovništva koji se pokušava izboriti sa teškim kriminalom u ovoj oblasti” navode iz udruženja Aarhus centra u BiH.

radiokonjic.ba

10.04.2023

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima