14.4 C
Konjic
30 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Lukomir: “Luka (ne)mira”?

Uvijek pišu da je u Lukomiru sve dobro, a...

KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Utisci se još slažu, niko nije siguran šta su...

Počela naplata parkinga kod Gradske džamije i Ćuprije

JKP Standard je počeo  sa primjenom nove Odluke o...

U pucnjavi jedna osoba teže povrijeđena

Oko 23 sata i 45 minuta na autobuskoj stanici...

Konjičani otputovali u Potočare na kolektivnu dženazu žrtvama genocida

92 Konjičana u dva autobusa jutros u 4.30 sati...

Porast broja oboljelih od karcinoma u HNK

U 2021.godini registrovano je 698 novooboljelih osoba, od toga, 45 je iz Konjica, a najzastupljeniji je karcinom pluća

U posljednje tri godine bilježimo porast  broja oboljelih od karcinoma na području HNK. Tokom godinu dana prošle godine, registrovano je 698 novooboljelih osoba, od toga, njih 45 je iz Konjica. Najveći broj ljudi obolijeva od karcinoma pluća i karcinoma kolorektuma, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, dostavljeni Radio Konjicu.

Prema podacima kantonalnog Zavoda, u prošloj godini od ukupnog broja novooboljelih (698), njih 149 oboljelo je od karcinoma pluća, a 94 karcinoma kolorektuma. To su vodeće maligne neoplazme na području HNK/Ž u 2021. godini.

porast broja oboljelih od karcinoma u hnk
Porast oboljelih od malignih neoplazmi s područja HNK

Ako posmatramo posljednjih pet godina, najveći broj novooboljelih u HNK bio je 2018.godine i to 894 osobe kod kojih je otkriven karcinom, a u prošloj godini ih je 698, od toga 387 muškaraca i 311 žena.  Prema broju novooboljelih u kantonu, Konjic je na trećem mjestu.

HNK:

Mostar- 459 novooboljelih od karcinoma

Čapljina-  52

Konjic- 45  

Stolac- 43

Čitluk-  42

Prozor-  27

Jablanica- 23

Neum- 7 novooboljelih

porast broja oboljelih od karcinoma u hnk
Vodeće maligne neoplazme u HNK u 2021.godini

I u Konjicu bilježimo povećan broj novooboljelih.

Prošle godine  od ukupnog broja novooboljelih (45),  šest naših sugrađana suočilo se sa dijagnozom karcinoma kolona, šest karcinoma kože, po pet osoba od karcinoma pluća i karcinoma dojke, kod  tri osobe dijagnostikovan je kancer mokraćnog mjehura, kod dvije osobe dijagnostikovan je karcinom bubrega, po dvije osobe oboljele su od karcinoma jajnika, zatim tijela materice, karcinoma  želuca, i karcinoma rektuma. Po jedna osoba je oboljela je od karcinoma korjena jezika, rektosigmoidnog spoja, dijelova bilijarnog trakta, karcinoma grlića materice, testisa, zatim jedna osoba od karcinoma mozga, jedna od karcinoma nadbubrežne zlijezde, te po jedna osoba od karcinoma limfoidnog tkiva, ćelija, i mijeolične leukemije, podaci su ZZJZ HNK dostavljeni Radio Konjicu.

PROČITAJ:   KBS Balkan Konjic 13. augusta učestvuje na Memorijalnom turniru "Husein Selimović - Musa" u Zenici

Prema podacima Zavoda, najviše novoboljelih su starosti iznad 65 godina i njih je 424.

 od 55 do 64 godina starosti- 163 oboljelih,

od 45 do 54 godina starosti – 67 novooboljelih,

od 35 do 44 godine starosti – 30 novooboljelih,

od 20 do 34 godine starosti – 11 novooboljelih, i

od rođenja do navršenih 19 godina života  – 3 novooboljele osobe.

porast broja oboljelih od karcinoma u hnk
Udruženje oboljelih i liječenih od malignih oboljenja s područja Konjica formirano je prije tri godine

Suočavanje sa dijagnozom karcinoma je teško, ali potrebno je znati da se karcinomi i uspješno liječe, naročito kada se otkriju na samom početku nastanka. Osim toga, za uspješno liječenje iznimno je važna i podrška porodice, prijatelja, a u Konjicu podršku oboljelima pruža i Udruženje oboljelih i liječenih od malignih oboljenja. Udruženje je osnovano prije tri godine, i svi oboljeli, članovi njihove porodice i oni koji žele dati podršku udruženju mogu postati članovi. Periodično za članove koji prolaze kroz proces liječenja obezbjeđuju imuno terapiju, te im podjelom suplemenata nastoje osigurati kontinuirani proces liječenja.

Uzimajući u obzir kontinuiran porast broja oboljelih od malignih neoplazmi kao i veliku smrtnost među oboljelim, u HNK  trenutno postoji  preventivni program ranog otkrivanja karcinoma, i to karcinoma dojke. To je kantonalni preventivni program finansiran od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK/Ž koji je pokrenut 2019. godine. Tokom 2020. godine i dijelom 2021. godine program je bio obustavljen zbog COVID-19 pandemije, te je početkom 2022. nastavljen. Od 01.01.2022. pa sve do 30.06.2022. godine obavljen je 1121 pregled, te je od tog broja 18 nalaza bilo pozitivno, a program je još uvijek aktivan.

Osim toga, karcinom grlića materice, od kojeg također obolijeva veliki broj žena, može biti preveniran vakcinacijom protiv HPV virusa. Vakcina protiv humanog papilloma virusa (HPV) je projekat koji je prvi pokrenula Vlada Kantona Sarajevo, te postoji još mnogo nepoznanica kada će projekat biti realiziran u drugim kantonima. Pilot projekat bi trebao krenuti i u Mostaru u narednom periodu, međutim nije još ništa zvanično potvrđeno, poručeno je za Radio Konjic iz Zavoda za javno zdravstvo HNK.

PROČITAJ:   12. august - Međunarodni dan mladih

(zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

26.08.2022.

Možda vas zanima