back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Potpisan Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj kreativnih industrija Konjic

Danas su predstavnici Grada Konjica, Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak”  d.o.o. Konjic, JU “Srednja škola” Konjic, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, Udruženja za poduzetnišvo i posao LiNK Mostar i Vijeća mladih općine Konjic potpisali Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj  kreativnih industrija Konjic.

Riječ je o partnerskoj inicijativi aktera lokalnog razvoja u Konjicu koji su se udružili s ciljem da promovišu razvoj i zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija, koja je pokrenuta u sklopu implementacije projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“, koji finansira Europska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ajla Greda, direktorica Agencije Prvi korak, je navela da će centar djelovati u sklopu agencije i da će to biti multifunkcionalni prostor, gdje će zainteresovane i motivisane osobe imati priliku da koriste usluge, prostor i opremu kako bi razvili svoje vještine i povećali mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru kreativnih industrija.

– “Mi smo u proteklom periodu u saradnji sa Gradom Konjicom i drugim donatorima realizovali projekte koji su imali za cilj da doprinesu prekvalifikaciji i obuci radne snage, ali i da pruže mogućnost mladim ljudima da pokrenu vlastiti biznis” – izjavila je direktorica Agencije Prvi korak, navodeći pozitivan primjer IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, gdje će se 27.jula odlučiti o tome ko će dobiti bespovratna sredstva za realizaciju svojih ideja.

Menadžer projekta “Kreativne idustrije bez granica” Rasim Tulumović je kazao da je riječ o projektu u koji su uključene četiri općine iz dvije države. Iz Crne Gore to su Danilovgrad i Bijelo Polje, a iz Bosne i Hercegovine Jablanica i Konjic.

– “Osnovni cilj je uspostaviti centre za podršku razvoju kreativnih industrija, a drago nam je da je danas centar zvanično uspostavljen u Konjicu. Nas u narednom periodu očekuje opremanje prostora, nabavka opreme, definisanje usluga i javni pozivi za sve koji žele da prisustvuju obukama” – rekao je g. Tulumović istaknuvši da će, najvjerovatnije, do kraja godine prostor biti otvoren. On je kazao da će projekat trajati dvije godine, a planirano je i uspostavljanje sistema prekograničnog zapošljavanja.

Adisa Salčin Alikadić, predsjednica Vijeća mladih Konjic, je navela da će centar biti prilika za mlade u Konjicu da ostvare svoje ciljeve, jer će ovo biti mjesto gdje će se mladi dodatno edukovati i razmišljati o nekom svom zaposlenju.

radiokonjic.ba

07.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]