8.5 C
Konjic
5 listopada, 2022

Drugi upravo čitaju

U područnoj školi u Bijeloj učenice iz Konjica

Djeca iz Bijele nastavu pohađaju u Konjicu Škola u Bijeloj...

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

JKP Standard Konjic dobilo donaciju vrijednosti oko 500.000KM

Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća Nastavljena je Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća...

Za razvoj novih biznisa u Mostaru, Konjicu i Prozor-Rami osigurano 200.000 KM

Na uvodnoj konferenciji projekta “LiNK-ujmo se radi podrške novim...

NIKAD VEĆI POKLON: 1000 dinara bonusa, 200 okretaja i SONY PS 5 – MOŽE!

Registrujte se i imajte priliku da osvojite SONY PS...

Potpisan Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj kreativnih industrija Konjic

Danas su predstavnici Grada Konjica, Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak”  d.o.o. Konjic, JU “Srednja škola” Konjic, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, Udruženja za poduzetnišvo i posao LiNK Mostar i Vijeća mladih općine Konjic potpisali Sporazum o saradnji za uspostavu i rad Centra za razvoj  kreativnih industrija Konjic.

Riječ je o partnerskoj inicijativi aktera lokalnog razvoja u Konjicu koji su se udružili s ciljem da promovišu razvoj i zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija, koja je pokrenuta u sklopu implementacije projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“, koji finansira Europska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ajla Greda, direktorica Agencije Prvi korak, je navela da će centar djelovati u sklopu agencije i da će to biti multifunkcionalni prostor, gdje će zainteresovane i motivisane osobe imati priliku da koriste usluge, prostor i opremu kako bi razvili svoje vještine i povećali mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru kreativnih industrija.

– “Mi smo u proteklom periodu u saradnji sa Gradom Konjicom i drugim donatorima realizovali projekte koji su imali za cilj da doprinesu prekvalifikaciji i obuci radne snage, ali i da pruže mogućnost mladim ljudima da pokrenu vlastiti biznis” – izjavila je direktorica Agencije Prvi korak, navodeći pozitivan primjer IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, gdje će se 27.jula odlučiti o tome ko će dobiti bespovratna sredstva za realizaciju svojih ideja.

Menadžer projekta “Kreativne idustrije bez granica” Rasim Tulumović je kazao da je riječ o projektu u koji su uključene četiri općine iz dvije države. Iz Crne Gore to su Danilovgrad i Bijelo Polje, a iz Bosne i Hercegovine Jablanica i Konjic.

– “Osnovni cilj je uspostaviti centre za podršku razvoju kreativnih industrija, a drago nam je da je danas centar zvanično uspostavljen u Konjicu. Nas u narednom periodu očekuje opremanje prostora, nabavka opreme, definisanje usluga i javni pozivi za sve koji žele da prisustvuju obukama” – rekao je g. Tulumović istaknuvši da će, najvjerovatnije, do kraja godine prostor biti otvoren. On je kazao da će projekat trajati dvije godine, a planirano je i uspostavljanje sistema prekograničnog zapošljavanja.

PROČITAJ:   Danas upriličeno obilježavanje 30.godišnjice od stradanja sela Gakići

Adisa Salčin Alikadić, predsjednica Vijeća mladih Konjic, je navela da će centar biti prilika za mlade u Konjicu da ostvare svoje ciljeve, jer će ovo biti mjesto gdje će se mladi dodatno edukovati i razmišljati o nekom svom zaposlenju.

radiokonjic.ba

07.07.2022.

Možda vas zanima