3.5 C
Konjic
4 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Nejra Ćibo: “Obrazovanje je put, a ne cilj”

Da u znanje vrijedi ulagati i da se svaki...

Konjičanka Nedžma Mahmutović kreirala edukativne bojanke za djecu

Da se znanje, rad i trud isplati, pokazuje primjer...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

FHMZ: Narandžasti meteoalarm od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23:59 sati.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog vjetra čiji intenzitet...

Medžlis islamske zajednice Konjic: Uručeno 115 hedija za novorođenu djecu u 2022.godini

Fond za roditeljstvo Medžlisa islamske zajednice Konjic postoji od...

Radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba...

Potvrđena optužnica zbog pokušaja krijumčarenja ilegalnih migranata

Tužilac Tužilaštva BiH – Posebno odjeljenje za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Irmane Husetić (1981) i Asmina Hadžipašića (1986), koji se sumnjiče za krijumčarenje ljudi.

Optuženi se terete da su tokom marta 2022. godine, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, prihvatanjem i prevozom sedam lica-migranta, državljana Republike Indije, koji su prethodno ilegalno ušli preko granične linije iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. i Hercegovine, omogućili su ilegalni boravak na području BiH.

Optužene su, nakon preuzimanja i tokom ilegalnog prolaska migranata preko teritorije Bosne i Hercegovine, otkrili i spriječili policijski službenici MUP-a RS, na dionici autoputa Banja Luka-Gradiška, kada su optuženi Husetić je pokušala pobjeći, u čemu je spriječena intervencijom policijskih službenika.

Također, sama optužena se tereti da je iz Sarajeva u Livno prevozila krijumčarena lica, koja su prethodno ilegalno ušla u Bosnu i Hercegovinu, tri državljana Afganistana i Irana, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uslove za legalan boravak u BiH i Hercegovina.

U izvršenju krivičnog djela, optuženog su otkrili policijski službenici Granične policije BiH u pograničnom području na šumskom putu u mjestu Liskovača u opštini Tomislavgrad.

Optuženi se terete da su postupili suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem i vazduhom, članu 7. Zakona o graničnoj kontroli i članu 8. Zakona o strancima, svjesno i znajući da krijumčareni migranti čine nemaju svoje važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za legalan boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, što je u međuvremenu i potvrdio ovaj sud, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Objava Potvrđena optužnica za pokušaj krijumčarenja ilegalnih migranata pojavila se prvo na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima