back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Povodom 102. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena radionica  za učenike O.Š. Čelebići u rodnoj kući hodoljupca

Centar za kulturu NU Konjic od 20. do 28.septembra povodom 102.godine od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura organizuje, manifestaciju „Teatar baštine 2022.“ . Tim povodom danas je u rodnoj kući Zuke Džumhura održana likovna radionica o temi „Putem Zukinih karikatura“. Za radiokonjic.ba o radionici govorio je Dino Džumhur akademski grafičar, voditelj radionice.

povodom 102. godišnjice od rođenja zulfikara zuke džumhura upriličena radionica  za učenike o.š. čelebići u rodnoj kući hodoljupca
Dino Džumhur, akademski grafičar

“Danas smo imali priliku da priredimo jednu radionicu za učenike O.Š. iz Čelebića, oni su  imali priliku da se upoznaju sa likom i djelom Zulfikara Zuke Džumhura , da uživaju u ambijentu njegove rodne kuće i isto tako da se upoznaju sa onim šta je on radio. Pored tog edukativnog dijela mi smo im priredili i kreativni dio, gdje su oni izabrali jednu od Zukinih karikatura i na svoj način je prezentovali olovkom na papir”, kazao je Džumhur te dodao.

“Ova radionica se organizuje već sedam godina i cilj nam je da djeca upoznaju lik i djelo Zulfikara Zuke Džumhura pošto je to njihov sugrađanin, tako da ćemo se truditi i u budućnosti pored O.Š. Čelebići da i ostale škole dođu ovdje edukuju se, i upoznaju lik i djelo Zulfikara Zuke Džumhura. “

Riječ je prvom dijelu programa posvećenom hodoljupcu iz Konjica kazao je za radiokonjic.ba direktor NU Konjic Benjamin Mušinović.

povodom 102. godišnjice od rođenja zulfikara zuke džumhura upriličena radionica  za učenike o.š. čelebići u rodnoj kući hodoljupca
Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic

“Počinjemo sa likovnom radionicom “Putem Zukinih karikatura” kako su je nazvali njeni voditelji, uposlenici ustanove NU , savjetnik za muzejsku djelatnost, kustos Muhamed Krnjić i akademski grafičar stručni saradnik  za kulturu i umjetnost Dino Džumhur. Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspjeli ove godine da u ovim programskim sadržajima objedinimo i sve generacije, da se bavimo i edukacijom da progovore i mladi talenti i njihova karikatura po uzoru na Zukinu” kazao je Mušinović. 

Mladi ljubitelji umjetnosti nisu krili radost i znatiželju tokom boravka u Zukinoj kući, a kada je riječ o karikaturama svi su se složili da im je to najljepši dio onoga štu su danas vidjeli.

Centralni program biće održan u subotu, 24.septembra, na dan rođenja Zuke Džumhura, kada će biti upriličen obilazak Zukinog mezara  te brojni drugi  kulturni događaji , dok će završni dio programa biti održan u srijedu ,28.septembra u konjičkom kinu u 19 sati prikazivanjem igranog filma „Horoskop“ režisera Bore Draškovića, po scenariju Zuke Džumhura i Bore Draškovića.

radiokonjic.ba

20.09.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]