Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, danas upriličen program za učenike, nastavnike i profesore

Na svečanom programu upriličena je i dodjela nagrada za najbolje likovne i literarne radove učenicima osnovnih i srednjih škola

Stihovima pjesme “Čuješ li svijete, čuvaj svako dijete” učenika sedmog razreda Prve osnovne škole Konjic, Erola Begića koju je danas premijerno izveo, s porukom djece našeg grada, djeci širom svijeta, u Kino sali NU Konjic počeo je svečani program Grada Konjica za učenike osnovnih i srednjih škola Konjic a povodom Dana državnosti BiH.

povodom obilježavanja dana državnosti bih, danas upriličen program za učenike, nastavnike i profesore
Erol Begić

Čestitajući 25.novembar Dan državnosti BiH, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, obratio se prisutnima, gdje je govoreći o važnost obilježavanja ovog historijkog datuma, između ostalog poručio:

“Posebna je čast i odgovornost danas govoriti o značaju događaja koji se dogodio prije osamdeset godina, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Mnogi i danas sanjaju da imaju domovinu. Mi, zahvaljujući onima koji su ovu državu kroz historiju čuvali, razvijali, branili i ginulu za nju, ne sanjamo. Osvrćući se na ono što je zabilježeno kroz historiju, potrebno je naglasiti kako su među delegatima koji su bili na zasjedanju ZAVNOBIH-a, bili i Konjičani. Omer-hodža Maksumić, Nijaz Begtašević, Nikola Draganić i Milan Mićević su tada jasno i glasno poručili “Želimo da naša zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, veći i srpska i hrvatska i muslimanska, bude slobodna i zbratimljena BiH”. To je bilo prije osamdeset godina, a tako je bilo i prije trideset, kada su istinske patriote odbranile ovaj grad i odbranile BiH, vodeći se istim idejama. Dok je njih koji su čuvajući suverenost, nedjeljivost, multietičnost dali svoje živote, svoju mladost i omogućili nama da danas živimo u našoj domovini, trebamo se potruditi da budemo dostojni onog što su nam ostavili u amanet, a to je naša domovina” izjavio je gradonačelnik Ćatić.

povodom obilježavanja dana državnosti bih, danas upriličen program za učenike, nastavnike i profesore
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

Na svečanom programu upriličena je i dodjela nagrada za najbolje likovne i literarne radove učenicima osnovnih i srednjih škola. Tema literarnih radova za učenike osnovih škola bila je “Moja zemlja, moja BiH”, a gradonačenik Konjica, učenici devetog razreda Druge OŠ Konjic Asji Džajič, uručio je nagradu za najbolji rad o ovoj temi. Džajić je za radiokonjic.ba izjavila da je inspiraciju u pisanju pronašla u trenutnoj situaciji kroz koju prolaze svi stanovnici Gaze, posebno djeca.

“U svom literarnom radu povezala sam dvije teme: Dan državnosti BiH i trenutna dešavanja u Gazi koja su me najviše potaknula da pišem. Žao mi je naroda Gaze koji prolazi ovih dana kroz teško stanje, kroz koje je prolazilo i stanovništvo BiH prije trideset godina, tako da sam nastojala u tom kontekstu da povežem ta dva događaja. Trebalo mi je nekoliko dana da osmislim i sročim u jedan teskt koji će imati smisla, i iskrena da budem sretna sam što je moj rad zaslužio da bude najbolji” poručila je učenica Džajić.

povodom obilježavanja dana državnosti bih, danas upriličen program za učenike, nastavnike i profesore
Asja Džajić

Drugo mjesto dijele učenice Armana Tabaković iz OŠ Glavatičevo i Lamija Ramić iz Druge OŠ Konjic, a nagrade im je dodijelio predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda. Učenici Miljević Ahmed iz OŠ Seonica i Hadžera Rustić iz Prve OŠ Konjic, dijele treće mjesto, a nagrade im je dodijelila pomoćnica gradonačelnika za opću upravu, društvene djelatnosti i mlade, Šeherzada Alić.

U kategoriji srednjih škola, najbolji literarni rad o temi “Historijski kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti” napisala je učenica trećeg razreda Opće gimnazije Elma Omerović, a nagradu joj je uručio načelnik OC PU Konjic Ismail Kadić.

“U svom radu pisala sam o državi BiH. Primjećujem da mladi sve manje cijene  domovinu BiH, a ja za sebe smatram da sam patriota, iako sam veoma mlada. Zato, željela bih da motivišem mlade da ostaju u ovoj državi i da je pokušamo zajedno promijeniti ukoliko je potrebno” kazala je za radiokonjic.ba učenica Omerović.

povodom obilježavanja dana državnosti bih, danas upriličen program za učenike, nastavnike i profesore
Elma Omerović

Drugo mjesto u literarnim radovima srednjih škola, pripalo je učenici Hodžić Lejli koja pohađa Matematičko-informatičku gimnaziju.

Učenice Prve osnovne škole Konjic Selma Voloder i Sajra Piralić, te učenica Druge osnovne škole Konjic Arijana Bandić, uradile su najbolji likovni rad povodom Dana Državnosti BiH, o temi “Bosno i Hercegovino za mene najljepša si”. Nagrade im je dodijelila direktorica Srednje škole Konjic Enisa Karkelja, a kako su učenice Sajra i Selma pojasnile, svojim radom su prikazale neke od simbola bosanskohercegovačke tradicije. Poslušajte šta su kazale za radiokonjic.ba:

Izjave učenica Sajre Piralić i Selme Voloder
povodom obilježavanja dana državnosti bih, danas upriličen program za učenike, nastavnike i profesore
Selma Voloder i Sajra Piralić

Drugu nagradu dijele Amna Boloban i Džejna Šljivo učenice Prve OŠ Konjic, te Zelić Anid učenik Druge OŠ Konjic. Treće mjesto u likovnim radovima pripalo je Nejli Macić iz Druge OŠ Konjic i Adni Hakalović iz OŠ Čelebići.

Učenici Srednje škole Konjic Selmi Grlici, dodjeljena je nagrada za najbolji likovni rad u kategoriji srednjih škola. Osim toga, dodjeljene su i izutene nagrade grupi učenika Osnovne škole Seonica i Osnovne škole Parsovići, a iste im je uručio direktor Prve OŠ Konjic Omer Kozić. Osim učenicima, nagrade su dodijeljene i mentorima najuspješnijih učenika. Prigodinim programom, svečanost su uljepšali učenici svih šest osnovnih škola sa područja grada Konjica, Srednje škole, te Osnovne muzičke škole s pravom javnosti “Rezonanca” Konjic, a zajednička poruka svih njih je da žele mir u svijetu.

Nakon svečanog programa, u Galeriji  NU Konjic, upiličena je izložba likovnih radova.

jasmina@radiokonjic.ba

24.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima