20.4 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

Požar na lokalitetu Sadina stavljen pod kontrolu  

Nakon dojave Emina Tucakovića, pripadnici Protivpožarne jedinice preduzeća Šumarstvo “Prenj” Konjic požar stavili po kontrolu

Pripadnici Protivpožarne jedinice preduzeća Šumarstvo “Prenj” Konjic su u subotu, 26.avgusta, dobili dojavu o eventualnom šumskom požaru na lokalitetu Sadina iznad Glavatičeva i odmah izašli na teren, gdje su požar uspjeli staviti pod kontrolu. Članovi jedinice dežuraju i danas, a sa terena se za radiokonjic.ba javio Fedža Voloder, rukovodilac službe uzgoja i integralne zaštite šuma u preduzeću Šumarstvo “Prenj“ Konjic, koji je opširnije govorio o ovom događaju.

U subotu oko 12 sati naša jedinica je zaprimila dojavu od mještanina Emina Tucakovića da se na lokalitetu Sadine vidi dim, za koji pretpostavlja da se radi o šumskom požaru. Brzim izlaskom na teren članova Protivpožarne jedinice preduzeća Šumarstvo “Prenj” požar je nadljudskim naporima do 15 sati stavljen vrlo brzo pod kontrolu, dok nije došlo do njegovog širenja. Zahvaljujemo se Eminu, jer mislim, da bez njegove reakcije i poziva, taj požar bi u narednim danima napravio veliki problem” – rekao je Voloder.

požar na lokalitetu sadina stavljen pod kontrolu  
Jučerašnji snimak požara

Požar je bio zahvatio gustu borovu šumu površine od pola do jednog hektara, koja se teško gasi, kao što je bilo i prošle godine, jer borovi panjevi su luč, i oni gore pod zemljom. Izgorio je određeni broj sadnica, koje smo prošle godine sadili, oko 2000 sadnica. Sumnjamo da je to neko namjerno zapalio, jer je ovo nepristupačan teren, ali sreća da postoje protivpožarni putevi, koje je naše preduzeće napravilo u proteklih nekoliko godina, koji nam pomažu da brže stignemo na teren i ugasimo požar, i oni su nam značajni” – naveo je naš sagovornik dodavši da je ekipa i danas na terenu.

“Danas tu dežuramo da se ne bi požar ponovo rasplamsao, jer je to dalek put da stigne cisterna s vodom. Osam pripadnika naše jedinice je angažovano, niko od rejonskih čuvara šuma ne učestvuje, konjički vatrogasci su nam na usluzi, a očekuje se i kiša sa ponedjeljka na utorak, sada je stanje uredno, i ne bi trebalo biti problema” – izjavio je Fedža Voloder.

požar na lokalitetu sadina stavljen pod kontrolu  
Požar na lokalitetu Sadina stavljen pod kontrolu  

radiokonjic.ba

Foto: Protivpožarna jedinica preduzeća Šumarstvo “Prenj” Konjic

27.08.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima