Drugi upravo čitaju

PREMINUO DIETRICH MATESCHITZ, OSNIVAČ RED BULLA: BIO JE ZALJUBLJENIK U FORMULU

Helmut Marko iz Red Bul Racinga potvrdio je kasno sinoć novinarima na Velikoj nagradi SAD u Ostinu da je suosnivač poznate kompanije za energetska pića preminuo u 78. godini. Austrijanac iz Štajerske osnovao je 1987. kompaniju za proizvodnju energetskih napitaka Red Bull i pomogao joj da izraste u lidera na svjetskom tržištu. Kako je kompanija rasla, Mateschitzova marketinška strategija se promijenila, a Red Bull je počeo ulagati u sportske događaje.

Vjerovatno njegova najpoznatija pojedinačna investicija bila je kupovina tadašnjeg tima Jaguar Formule 1 2004. godine.

Do 2010. godine, Mateschitz je transformirao Red Bull Racing iz prosječnog tima u tim koji osvaja šampionat, sa mladim Nijemcem Sebastianom Vettelom za volanom. Vozači Red Bull Racinga su ukupno osvojili šest titula svjetskog prvaka – četiri sa Sebastianom Vettelom, dvije sa Maxom Verstappenom.

Red Bull je također mnogo uložio u druge ekstremne sportove, od kojih su mnogi trkaći, uključujući sve od kaskaderskih aviona do motocikala i bicikala…

PREMINUO DIETRICH MATESCHITZ, OSNIVAČ RED BULLA: BIO JE ZALJUBLJENIK U FORMULU

Kasnije se kompanija počela širiti i ušla u svijet fudbala te osnovala neke od najpoznatijih fudbalskih klubova kao što su Red Bull Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls i drugi.

Pisalo se da je Mateschitz hrvatskog porijekla. Njegova porodica se navodno prezivala Matešić, a iz Hrvatske su došli u Štajersku.

Dietrich je rođen 1944. godine u mirnoj štajerskoj općini Sankt Marein im Mürztal. Porodica njegove majke je iz Štajerske, a očeva iz Maribora, zbog čega ga Slovenci zovu i svojim. Dojče vele je pisao da ima rođake na zadarskom području, a tvrdi da je “kosmopolitski Štajerac”.

U trenutku smrti, Mateschitz je posjedovao 49 posto Red Bulla, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na oko 20,2 milijarde dolara, što ga čini 71. najbogatijom osobom na svijetu, prema Forbesu.

hayat.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima