Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Preminuo doktor Sead Buturović

Danas je u 71. godini preminuo prof. dr., specijalista opšte hirurgije, Sead Buturović.

Sead Buturović, prof. dr., specijalista opšte hirurgije, rođen je 29. avgusta 1952.godine u Konjicu.

Osnovno i srednje obrazovanje je završio u gradu rođenja 1971.godine kao učenik generacije. Medicinski fakultet u Beogradu upisao je 1971.godine, a diplomirao je 1976. godine, sa prosječnom ocjenom 9,62 kao treći student generacije.

Nakon obavljenog pripravničkog staža, te položenog stručnog ispita 1977. godine, počinje samostalni rad kao ljekar opšte prakse u Domu zdravlja Konjic.

Specijalizaciju iz opšte hirurgije započinje 1980. godine u Medicinskom centru Travnik, a specijalistički ispit polaže 1984. godine na Hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu sa odličnim uspjehom.  

Kao opšti hirurg započeo je ambulantni rad u Domu zdravlja Konjic, a operativne dane upražnjavao je dva puta sedmično u bivšoj Vojnoj, a sada Opštoj bolnici u  Sarajevu. To je bio jedinstven, vrlo uspješan model saradnje zdravstvene zaštite primarnog i sekundarnog nivoa.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu, 1992.godine, zatiče ga na mjestu opšteg hirurga u Domu zdravlja u Konjicu. U aprilu mjesecu iste godine, iz postojećeg Doma zdravlja, u teškim, skoro nemogućim uslovima, osnovao je Ratnu bolnicu u Konjicu, prvu na prostoru Hercegovine, u kojoj biva imenovan njenim prvim načelnikom. Ta ustanova je bila garant sigurnosti opstanka i liječenja povrijeđenih i oboljelih sa jednog dosta širokog prostora, od Hrasnice, Bjelašnice, Goražda, preko Konjica, Jablanice, Prozora, sve do Mostara.

Konjička Ratna bolnica bila je okosnica stvaranja poslijeratne Opšte bolnice Konjic u kojoj je postavljen za prvog direktora. Opšta bolnica u Konjicu, kao jedinstven model funkcionisanja integralnog sistema zdravstvene zaštite primarnog i sekundarnog nivoa, bila je po rezultatima svoga rada prepoznatljiva i van granice naše države.

Za postignute rezultate u tom teškom periodu dobija titulu primarijusa.

Upisuje postdiplomski studij iz angiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987. godine, a u avgustu 2003. godine magistrira o temi pod nazivom „Ratno okruženje naselja i formiranje ratne hirurške bolnice“ pod mentorstvom prof. dr. sci. Osmana Durića.

Autor je preko 20 radova objavljenih na stručnim kongresima i simpozijima, kako u zemlji, tako i van granica naše zemlje (svjetski kongresi u Barseloni, Sidneju, Ljubljani, Zagrebu).

U sklopu svoje edukacije boravio je u više domaćih i stranih medicinskih institucija i klinika („Katarina Hospital“ u Štutgartu, Klinički centar u Ljubljani u više navrata).

Bio je uposlenik Opšte bolnice u Konjicu do oktobra 2005. godine, nakon čega prelazi u RMC Mostar.

Doktorsku disertaciju uradio je u Sarajevu, na Klinici za ortopediju, uz korištenje i dokumentacije Opšte bolnice Konjic.

Posljednjih godina je radio u Opštoj bolnici Konjic kao hirurg, a bio je i vanredni profesor na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici na katedri „Hirurgija sa njegom i Hirurgija sa njegom II“.

Autor je knjige „Ratna bolnica Organizacija zdravstvene zaštite u vanrednim uslovima – Konjički model” objavljene 2016. godine, kao i knjige „Ratna hirurgija“, čiji je izdavač Univerzitet u Zenici, 2015. godine.

Sead Buturović je bio i sportski radnik.

Dženaza će biti klanjana u ponedjeljak, 31.10.2022. godine u Konjicu.

preminuo doktor sead buturović
Preminuo doktor Sead Buturović

Izvor: Biografija iz knjige „Ratna bolnica Organizacija zdravstvene zaštite u vanrednim uslovima – Konjički model”

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

29.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima