back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Preminuo je Dino Kasalo, bh.redatelj i fotograf

Jučer je preminuo Dino Kasalo, poznati bh. reditelj i fotograf, ljubitelj planina i borac za zaštitu prirode.

Dobitnik je brojnih priznanja na međunarodnom nivou za filmove u kojima je tretirao ekološku problematiku.

Dino Kasalo rođen je 25. aprila 1952.g u Ostrošcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sarajevo, a svoj radni angažman počeo je u Srednoj školi Konjic, gdje je obavljao dužnost sekretara škole (1979.-1993). Svoju ljubav prema fotografiji, razvijao je objavljujući fotografije u listu “Treći mart”, koje su na najbolji način odražavale svakodnevni život u Konjicu 80 – tih godina, dostignuća Konjičana na polju kulture, sporta, izgradnje, zaštite okoliša. Vremenom se profiliše kao snimatelj, bilježeći sve bitne detalje za razvoj grada. Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu do 1993.godine angažovan je kao ratni snimatelj na prvim linijama, po zadatku.

Dobitnik je brojnih priznanja na međunarodnom nivou za filmove u kojima je tretirao ekološku problematiku.

Priroda je uvijek bila u fokusu njegovog djelovanja, što je posebno došlo do izražaja nakon što se profesionalno orijentiše na televizijski rad u Televiziji Bosne i Hercegovine, gdje je kao urednik i producent bio angažovan u periodu od 1993. do 2017. godine. U to vrijeme kroz projekat Rat Art objavljuje niz autorskih filmova, koji vjerodostojno prikazuju život u ratu u BiH, koji su emitovani na brojnim svjetskim televizijskim stanicama, pričajući na svoj način istinu o ratu u BiH i Konjicu. Inicijator je snimanja serijala “Moja draga Bosna i Hercegovina” 1996.godine koji je Bosnu i Hercegovinu svijetu predstavio kao zemlju prebogatu iskonskim prirodnim ljepotama i višestoljetnom tradicijom. Serijal je nakon predstavljanja na brojnim međunarodnim festivalima i sajmovima, privukao veliku pažnju, što je rezultiralo proglašavanjem BiH kao jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija u svijetu.

Autor preko 120 dokumentarnih filmova

Dino Kasalo prepoznatljivo je ime u svijetu filma i filmske umjetnosti, njegovi brojni autorski radovi nagrađivani su diljem svijeta na prestižnim filmskim festivalima. Dobitnik je 49 festivalskih filmskih nagrada međunarodnog karaktera (Berlin, Prag, Budimpešta, Sofija, Dublin, Beograd, Portorož, Ohrid, Bar), a jedna od posljednjih u bogatoj kolekciji ovog plodnog filmskog umjetnika je IPC/SWF Silwer Tree Award, nagrada za doprinos očuvanju kulturne baštine i zaštite prirodne sredine na globalnom nivou, koju je dobio početkom 2022.godine.

Dino Kasalo je učestvovao u realizaciji značajnih bh. projekata: – Via Dinarica, film i medijska prezentacija ove jedinstvene  staze od Slovenije do Albanije, TV serijal o bosanskom brdskom konju, najstarijoj autohtonoj pasmini na Balkanu.

Posebno mjesto u njegovom stvaralačkom radu predstavljaju projekti koje je radio za Konjic i Općinu Konjic. Sa Senadinom Dinom Begtaševićem koautor je monografije “Konjic u slici i riječi“ i filma “Konjic, moj grad”, vrijednih svjedočanstava o Konjicu koji su uručeni svakom diplomatskom gostu i delegacijama koje su posjetile Konjic.

Od značajnijih objavljenih filmova izdvajaju se: četiri filma o Atomskoj ratnoj komandi, Muzeju savremene umjetnosti, koji je prezentiran na Venecijanskom bijenalu, četiri filma o Lukomiru, film  “Expedition Rakitnica”, koji je svijetu otkrio ovaj dio konjičke općine i ljepote rijeke Rakitnice, film “Pusti rijeku neka teče” sa kojim je počela era masovnog raftinga na Neretvi, “Tritonova priča”, “Slatka Ljuta”, “U Rakitnici rak”, “Smak svijeta”, “Sretni ljudi”, “Bosanski lonac”, “Ljuta sam”, “Plavni val”, “ Tavla, made in Konjic.”

Planinu Prenj, koja je na neki način njegova stvaralačka opsesija, predstavio je svijetu kroz 15 snimljenih filmova.

Dino Kasalo svim srcem živio je i disao za svoj grad Konjic, želeći ga ljubomorno sačuvati od svega što bi mu moglo naštetiti u bilo kojem obliku.

Gradsko vijeće Konjic je 16. juna 2022. na Svečanoj sjednici, u povodu Dana Grada Konjica, dodijelilo Povelju sa zlatnim grbom Grada Konjica Dini Kasalu za doprinos u promociji Grada Konjica kroz fotografije i filmove.

Posljednji ispraćaj održat će se na Ateističkom groblju Musala, 23. juna u 15:00h.

preminuo je dino kasalo, bh.redatelj i fotograf
Preminuo je Dino Kasalo, bh.redatelj i fotograf

radiokonjic.ba

22.06.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]