back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je jučer, 23. marta, u 80. godini, objavili su mediji pozivajući se na izvore bliske porodici.

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. Dobitnik je Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeve nagrade….

Za knjigu poezije “Sarajevski tabut”, koju je objavio u ratu, dobio je “Nagradu slobode”, PEN-centra Francuske.

Njegova poezija prevođena je na njemački, francuski, italijanski…

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije. Napisao je scenarije za filmove “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz” Ademira Kenovića… Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Sidran je bio i član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Abdulah Sidran je u Konjicu 24. septembra 2020. godine bio učesnik dvodnevne manifestacije pod nazivom „Stogodišnjica hodoljupca“, kojom je obilježeno stotinu godina od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura i govorio o svojim iskustvima sa Zulfikarom.

preminuo pjesnik, pisac i scenarist abdulah sidran
Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Konjičani su u Sidranovoj besjedi mogli uživati i na promociji knjige “Čuvarkuća” Tarika  Đođića, direktora TV kuće Al Jazeera Balkans, 6. decembra 2017.godine.

radiokonjic.ba/BHRT/FENA

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]