3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Promocija knjige “Muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora Muhameda Akrama Nadwija

Dani knjige – Konjic ‘22

U okviru manifestacije Dani knjige Konjic ’22 u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta promovisana je knjiga Muhaddise: učenjakinje u islamu autora Muhameda Akrama Nadwija.

Knjiga predstavlja bosanski prijevod djela Al-Muhaddithat: The Woman Scholars in Islam koji su pripremile Naida Hota-Muminović i Nermina Baljević, koje su je predstavile publici zajedno sa hafizom Leilom Boškailo, te Refikom efendijom Delićem, glavnim imamom medžlisa IZ Konjic.

promocija knjige “muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora muhameda akrama nadwija
Promocija knjige “Muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora Muhameda Akrama Nadwija

Centar za napredne studije podržao je publikaciju ove knjige, te je dijelom opisana na sljedeći način:

                “Učene žene uživale su visok javni ugled i autoritet u periodu formativnog islama. Stoljećima nakon toga žene su intenzivno putovale u svrhu stjecanja vjerskog znanja i redovno posjećivale najprestižnije džamije i medrese širom islamskog svijeta. Detaljno su zabilježeni karakteristični dokumenti (kao što su evidencije prisutnih i ijaze kojima žene opunomoćuju muškarce da podučavaju) kao i blistava svjedočenja velikog broja uvaženih učenjaka, uleme, o ženama koje su ih podučavale. Pregled poglavlja s pripadajućim kartama prati širenje centara u kojima su žene učile hadis, kao i njihov eventualni pad.”

promocija knjige “muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora muhameda akrama nadwija
Promocija knjige “Muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora Muhameda Akrama Nadwija

Magistrica u oblasti religijskih studija Nermina Baljević, tokom promocije je poručila:

                “Potvrđeno praksom i apsolutno utemeljeno je to da niti jedna žena učenjakinja hadisa nije nikada bila optužena za sumnjivu predaju i prenošenje, a pogotovo za izmišljanje hadisa. Tih deset hiljada koje je autor sakupio, nijedna nigdje nije bila optužena. Dakle, sve su utemeljene, apsolutno vjerodostojne prenositeljice. Kako je to moguće? Autor nam nudi i vrlo interesantan odgovor a to je da u onoj mjeri u kojoj su žene bile daleko od iskušenja vlasti i tereta političke  moći, time su više mogle očuvati doslovno i besprijekorno predaju hadisa. ”

Profesorica engleskog jezika i književnosti, ali i diplomirana pravnica Naida Hota-Muminović poručila je da smo obrazovanje previše institucionalizirali, zatvorili vrata ženskom učenjaštvu, uz komentar da autor u djelu ne želi da se stvara raskol između žena i muškaraca, te je dodala:

PROČITAJ:   U Konjicu glasalo 13.191 birač ili 61,20%

                “Autor se itekako, svaki put kada je pokazivao interes da pokaže aktivizam žena i njihov doprinos ovoj hadiskoj građi koju tretira, a koju je izučavao dvadeset godina,  stalno se vraćao na primjere najranijeg formativnog dijela islama, odnosno vremena kada je živio posljednji poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem i njegovi savremenici.  Dakle, u tom periodu autor ima bezbroj primjera prirodne saradnje i jednakih šansi i za muškarce i za žene.”

Hafiza Leila Boškailo poručila je kako je u doba kada je posljednji poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem postojao prirodni balans između muškaraca i žena, te da je vrijeme da se tome vratimo.

                “Tada je postojao balans između svih elemenata, pa između ostalog i balans izneđu muškaraca i žena na polju društvenog aktivizma, na polju bavljenja naukom i svega ostalog. I to jeste vraćanje jednoj prirodnosti i ja se nadam da je ova knjiga koja je izuzetno velike naučne vrijednosti u isto vrijeme i inspiracija da se vratimo toj prirodnosti i zastupljenosti žena, učenjakinja u svim oblastima nauke na jedan izbalansiran način. ”

Refik efendija Delić, glavni imam medžlisa IZ Konjic poručio je:

                “Mislim da su ovo jako važne teme za nas, prije svega što govore o potrebi znanja i učenja, posebno u vremenu kada, nažalost, vrlo često informaciju i sa društvenih mreža prihvatamo površno te je takvu smatramo znanjem i po njoj postupamo. S druge strane važno je da govorimo o autoritetu žene kroz ovu knjigu a koji je izgrađen na bazi Kur’ana, hadisa i sunneta Muhameda  alejhi-sselama ali i na njihovom ličnom angažmanu i opredjeljenju.  Knjiga pored toga što donosi priču o ulozi žene, učenjakinje u islamu, predstavlja i svojevrsnu zbirku hadisa.”

Moderatorica tokom promocije bila je Memnuna Džajić.

PROČITAJ:   Suša znatno smanjila prinose, poljoprivrednici ipak zadovoljni  urodom

radiokonjic.ba

19.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima