back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic će 18. i 19 aprila biti domaćin godišnje MS Community BiH konferencije

Riječ je o jednom od najznačajnijih IT događaja u...

Klis sa Slogom odigrao 2:2

FK Klis je danas u Gornjem Vakufu/Uskoplje odigrao neriješeno...

Klizanje tla u naselju Bijela u Mostaru

Iz OC CZ HNK su jutros saopštili da je...

Danas je Svjetski dan zdravlja – Vaše zdravlje je vaše pravo

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava svake godine 7....

Nova pobjeda KK Konjic

KK Konjic je večeras pobijedio Čelik iz Zenice na...

Promocija knjige “Muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora Muhameda Akrama Nadwija

Dani knjige – Konjic ‘22

U okviru manifestacije Dani knjige Konjic ’22 u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta promovisana je knjiga Muhaddise: učenjakinje u islamu autora Muhameda Akrama Nadwija.

Knjiga predstavlja bosanski prijevod djela Al-Muhaddithat: The Woman Scholars in Islam koji su pripremile Naida Hota-Muminović i Nermina Baljević, koje su je predstavile publici zajedno sa hafizom Leilom Boškailo, te Refikom efendijom Delićem, glavnim imamom medžlisa IZ Konjic.

promocija knjige “muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora muhameda akrama nadwija
Promocija knjige “Muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora Muhameda Akrama Nadwija

Centar za napredne studije podržao je publikaciju ove knjige, te je dijelom opisana na sljedeći način:

                “Učene žene uživale su visok javni ugled i autoritet u periodu formativnog islama. Stoljećima nakon toga žene su intenzivno putovale u svrhu stjecanja vjerskog znanja i redovno posjećivale najprestižnije džamije i medrese širom islamskog svijeta. Detaljno su zabilježeni karakteristični dokumenti (kao što su evidencije prisutnih i ijaze kojima žene opunomoćuju muškarce da podučavaju) kao i blistava svjedočenja velikog broja uvaženih učenjaka, uleme, o ženama koje su ih podučavale. Pregled poglavlja s pripadajućim kartama prati širenje centara u kojima su žene učile hadis, kao i njihov eventualni pad.”

promocija knjige “muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora muhameda akrama nadwija
Promocija knjige “Muhaddise: učenjakinje u islamu”  autora Muhameda Akrama Nadwija

Magistrica u oblasti religijskih studija Nermina Baljević, tokom promocije je poručila:

                “Potvrđeno praksom i apsolutno utemeljeno je to da niti jedna žena učenjakinja hadisa nije nikada bila optužena za sumnjivu predaju i prenošenje, a pogotovo za izmišljanje hadisa. Tih deset hiljada koje je autor sakupio, nijedna nigdje nije bila optužena. Dakle, sve su utemeljene, apsolutno vjerodostojne prenositeljice. Kako je to moguće? Autor nam nudi i vrlo interesantan odgovor a to je da u onoj mjeri u kojoj su žene bile daleko od iskušenja vlasti i tereta političke  moći, time su više mogle očuvati doslovno i besprijekorno predaju hadisa. ”

Profesorica engleskog jezika i književnosti, ali i diplomirana pravnica Naida Hota-Muminović poručila je da smo obrazovanje previše institucionalizirali, zatvorili vrata ženskom učenjaštvu, uz komentar da autor u djelu ne želi da se stvara raskol između žena i muškaraca, te je dodala:

                “Autor se itekako, svaki put kada je pokazivao interes da pokaže aktivizam žena i njihov doprinos ovoj hadiskoj građi koju tretira, a koju je izučavao dvadeset godina,  stalno se vraćao na primjere najranijeg formativnog dijela islama, odnosno vremena kada je živio posljednji poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem i njegovi savremenici.  Dakle, u tom periodu autor ima bezbroj primjera prirodne saradnje i jednakih šansi i za muškarce i za žene.”

Hafiza Leila Boškailo poručila je kako je u doba kada je posljednji poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem postojao prirodni balans između muškaraca i žena, te da je vrijeme da se tome vratimo.

                “Tada je postojao balans između svih elemenata, pa između ostalog i balans izneđu muškaraca i žena na polju društvenog aktivizma, na polju bavljenja naukom i svega ostalog. I to jeste vraćanje jednoj prirodnosti i ja se nadam da je ova knjiga koja je izuzetno velike naučne vrijednosti u isto vrijeme i inspiracija da se vratimo toj prirodnosti i zastupljenosti žena, učenjakinja u svim oblastima nauke na jedan izbalansiran način. ”

Refik efendija Delić, glavni imam medžlisa IZ Konjic poručio je:

                “Mislim da su ovo jako važne teme za nas, prije svega što govore o potrebi znanja i učenja, posebno u vremenu kada, nažalost, vrlo često informaciju i sa društvenih mreža prihvatamo površno te je takvu smatramo znanjem i po njoj postupamo. S druge strane važno je da govorimo o autoritetu žene kroz ovu knjigu a koji je izgrađen na bazi Kur’ana, hadisa i sunneta Muhameda  alejhi-sselama ali i na njihovom ličnom angažmanu i opredjeljenju.  Knjiga pored toga što donosi priču o ulozi žene, učenjakinje u islamu, predstavlja i svojevrsnu zbirku hadisa.”

Moderatorica tokom promocije bila je Memnuna Džajić.

radiokonjic.ba

19.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

amra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima