back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Promovisana knjiga Esada Bajića “Između hidžretskog hlada i Isaovog milada”

Večeras je u okviru 16.kulturno-obrazovne manifestacije „Dani Sejfullaha ef. Prohe“ u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic održana promocija nove knjige konjičkog pisca Esada Bajića, „Između hidžretskog hlada i Isaovog milada“. Harisa Ćukle, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic i pedagogica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru, kao promotorica novog djela Esada Bajića, kazala je da autor tretira različite teme, odnosno da se o njima može razmišljati kao o zasebnim oblastima: vjerske, društveno-aktuelne, rodoljubne…

„Autor svim temama prilazi iskreno, otvoreno i bez zadrške, u potpunosti razotkrivajući najdublja osjećanja. Neprimjetno, vrlo često u formi pitanja, Bajić i nas nastoji uvesti u svijet propitivanja; podstaći nas da se duboko zamislimo nad sobom, ljudima i pojavama oko sebe, životom i zbiljom koja nas okružuje. Vrijeme, prošlo, današnje i sutrašnje ima poseban tretman kroz tekstove u knjizi. Autor se posebno dotiče, analizira i podsjeća na događaje iz bliske prošlosti, koji su izražajno i značajno obojili njegovu i našu svakodnevnicu. Sjećanjima i slikama proživljenog iz perioda 1992.-1995. nastoji isto sačuvati od zaborava i istovremeno nas podsjeća na važnost kulture pamćenja koja upravo počiva na odnosu zajednice prema prošlosti”-kazala je Ćukle.

promovisana knjiga esada bajića "između hidžretskog hlada i isaovog milada"
Promovisana knjiga Esada Bajića "Između hidžretskog hlada i Isaovog milada"

Knjiga „Između hidžretskog hlada i Isaovog milada“ je zbirka od 19 tekstova koje je autor Esad Bajić u protekle dvije, tri godine, objavio u medijima Islamske zajednice, u listu „Preporod“, na portalu Medija centra Islamske zajednice „Preporod“ i u biltenu Medžlisa islamske zajednice Zagreb.

„Tekstovi govore o aktuelnom trenutku i promišljanju, kako našeg vjerskog načina života u skladu sa društvenim okolnostima u kojima se nalazimo, tako i o našem pogledu, koji je na neki način uvijek dvojak, kada smo u pitanju mi na ovim prostorima ovdje, pa i muslimani u Evropi. To naglašavam, iz razloga što je dosta tekstova pisano za muslimane koji žive u Hrvatskoj i Evropi, gdje jednostavno vučemo tu duhovnost koja je u hidžretskom hladu, a s druge strane, živimo u okruženju koje je ovdje simbolično prikazano kao Isaov milad, dakle u okruženju koje nije islamsko i u kojem se valja izboriti za svoj status, pravo i bivstvovanje. U knjizi pokušavam da ukažem, po meni, na neke pogrešne postavke i činove koje činimo u tom pokušaju, a u isto vrijeme ukazujem, naravno, i na one pozitivne i dajem im podršku”-kazao je na večerašnjoj promociji autor Esad Bajić.

Manifestacija „Dani Sejfullaha ef.Prohe“ završava se u ponedjeljak, 20.marta, predramazanskim koncertom učenika osnovnih škola u Kino sali, s početkom u 20 sati. Nosilac ove aktivnosti je Aktiv nastavnika islamske vjeronauke.

radiokonjic.ba

17.03.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]