back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Promovisana knjiga: „Konjic, nepresječeno čvorište BiH“

Knjiga koja će izazvati kontroverzna tumačenja…

U Konjicu je promovisana knjiga „Konjic, nepresječeno čvorište BiH“ ratna sjećanja 1992. – 1995. autora prim.dr. Rusmira Hadžihusejnovića prvog predsjedništva ratnog Predsjedništva opštine Konjic.

Kako je napisao recenzent prof. dr. Selman Selhanović: „Knjiga će sasvim sigurno izazvati kontroverzna tumačenja, kako po svojem sadržaju, tako i po ogromnom broju imena koja se spominju u negativnom kontekstu priče…“

promovisana knjiga: „konjic, nepresječeno čvorište bih“
Promovisana knjiga: „Konjic, nepresječeno čvorište BiH“

U knjizi su obuhvaćeni događaji, neki manje poznati detalji, fotografije, zapisi, dokumenti, svjedočanstva, sjećanja primarijusa doktora Rusmira Hadžihusejnovića. Prezentiran je način organizacije tadašnjih organa vlasti u Konjicu u odbrani od agresora. Bez imalo ustezanja autor piše o događajima i ljudima  iz perioda 1992. – 1995. akcentirajući one koji su do sada bili nedostupni javnosti. Ističe važnost Konjica u odbrani Bosne i Hercegovine. Značaj ovakvog djela je prepoznala i gradska uprava koja je uz PD Igman Konjic podržala izdavanje ove knjige. Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je nakon promocije poručio kako je godinama unazad gradska uprava podržala prije svega ideju, a sada i realizaciju ovog projekta koji bi trebao biti dio kulture sjećanja:

                „Želim da naglasim da je kultura sjećanja vrlo bitan segment, i vrlo je važno da ne zaboravimo sve one koji su dali svoje živote da danas mi uživamo u blagodatima koje imamo. Grad je u kontinuitetu podržavao aktivnosti na izdavanju ove knjige, kako i prijašnja uprava, tako smo i mi nastavili. Važno je da generacije koje su rođene nakon tih dešavanja i koje nisu svjesne tog vremena, da pročitaju i čuju kako i na koji način je Konjic s ponosom branio sebe i Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga sa pravom možemo reći da je Konjic grad heroj.“

promovisana knjiga: „konjic, nepresječeno čvorište bih“
Promovisana knjiga: „Konjic, nepresječeno čvorište BiH“

Promociji su prisustvovali i o knjizi govorili novinar i urednik prof. Selman Selhanović koji je i recenzent knjige, te prof.dr. Džemal Najetović koji je poručio:

                „Svi smo se u tom periodu našli na  udaru. A istina ispliva kad tad, pa i sudska. Ova knjiga je direktan doprinos odbrani, vjerodostojan trag da se  događaji iz tog perioda sačuvaju od zaborava.“

Promotor, prof. dr. Senadin Lavić je govoreći o knjizi istaknuo:

promovisana knjiga: „konjic, nepresječeno čvorište bih“
Promovisana knjiga: „Konjic, nepresječeno čvorište BiH“

                „Rusmir Hadžihusejnović je pokazao da ovdje nisu bile prisutne paravojne formacije. Ovdje je bio MUP, ARBiH, teritorijalna odbrana i svi smo se borili za multietničku BiH. Svi su stajali u istom stroju. Oni rijetki koji su imali nečasne postupke ili namjere su odgovarali pred sudovima i u Haagu. U knjizi su navedeni ljudi  koji su tokom oružane agresije čuda činili u odbrani, a pisanje o takvim događajima je od krucijalne važnosti za našu historiju.“

Komandant 43.brigade ARBiH Esad Ramić pojasnio je kako je kao mladi profesionalni oficir JNA razumio  vojno-politička kretanja u tom periodu, te donio odluku o napuštanju JNA i stavio se na raspolaganje odbrambenim snagama BiH, uprkos što je poznavao koliko je JNA u tom trenutku vojno nadmoćnija, naoružanija i pripremljenija za agresiju koju je izvršila.

„Konjic je prema prvim njihovim planovima trebao pripasti srpskoj teritoriji. Kasnije i hrvatskoj, a prema našim pravilima Konjic je trebao biti grad svih nas. Ova knjiga predstavlja fundament i branu za sve koji žele prekrajati historiju“

promovisana knjiga: „konjic, nepresječeno čvorište bih“
Promovisana knjiga: „Konjic, nepresječeno čvorište BiH“

 Špago Faik, načelnik sektora policije CSB-a Mostar istaknuo je važnost policije koja je opisana u knjizi, te dodao i da priprema knjigu koja će govoriti o ulozi i značaju policije u odbrani Konjica.

Prisutnima su se obratili i komandanti Mithat Cerovac, Dino Šoljić, te Hamza Ajanović koji je poručio kako je Konjic bio baza odbrane Bosne i Hercegovine, i upravo su se mnogi zbog toga obrušavali na Konjic jer su znali da je Konjic organizovan, jak.

„Da je u tom periodu Konjic posustao i da nas je agresor uspio nadjačati, bojim se da bi bila nadjačana i BiH“ poručio je komandant 450.lahke brdske brigade koja je čuvala obruč Bjelimićko-župskog platoa, Hamza Ajanović.

Nezim Halilović Muderis pojasnio je kako je Konjic imao težak zadatak ali ga je uspješno obavio. Na ovom području su pripreme za odbranu počele mnogo prije agresije jer je bilo pametnih ljudi koji su prepoznali namjere agresora.

                „Drago mi je da se u posljednje vrijeme ravnopravno spominju pripadnici MUP-a uz pripadnike ARBiH. Konjic je bio baza teritorijalne odbrane, a Skupština opštine Konjic je odbijala predati naoružanje, što je bila izrazito važna odluka“ pojasnio je komandant 4.muslimanske slavne lahke brigade Nezim Halilović Muderis.

promovisana knjiga: „konjic, nepresječeno čvorište bih“
Promovisana knjiga: „Konjic, nepresječeno čvorište BiH“

Autor knjige “Konjic, nepresječeno čvorište BiH” Rusmir Hadžihusejnović, predsjednik ratnog predsjedništva opštine Konjic rekao je da je knjigu pisao duže od 15 godina. Drago mu je da ranije nije završena jer bi u tom slučaju bila pisana u srdžbi, a onda nije objektivna i bila bi potpuno drugačija. Srdžba je prošla, ljutnja popustila i kako kaže:

„Knjiga je posvećena najboljima. Onima kojih više nema među nama i gradu Konjicu. Ova knjiga je bila moj dug ovom gradu i onima koji su položili svoje živote kako bi mi bili slobodni.“

Urednik knjige Pervan Tahir je rekao da je u knjizi svaka napisana riječ, riječ autora, a on je kao urednik predložio koncept knjige koju ćete moći potražiti i u konjičkim knjižarama.

Tonske zapise sa promocije možete poslušati u programu Radio Konjica u petak 15.septembra od 10i15 sati.

14.09.2023.

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]