back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

PROPUSTIO HISTORIJSKO ZLATO DA PROTIVNIKU NE UNIŠTI KARIJERU

Uspio je da prođe pretkolo i svi su bili iznenađeni što će učestvovati u finalnom meču.

To je također bio prvi put da je Egipat osvojio zlatnu ili srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Štampa, radio i televizija, naime, svi su uzvikivali ime heroja, a meč se prenosio uživo. Protivnik u finalu bio mu je japanski svjetski prvak Yašuhiro Yamašita.

Ali na samom početku borbe uočeno je nešto veoma čudno. U toj grčevitoj borbi sa protivnikom, Rešvan ga uopšte nije udario po levoj nozi, što je bilo neuobičajeno za džudo.

Rešvan je izgubio sa nekoliko poena razlike. A tokom borbe cijeli svijet je mogao čuti povike Rešvanovog trenera koji mu govori: “Udari ga po lijevoj nozi.“

Ali Rešvan je to odbio, nije ni pokušao da uzme barem bod na taj način. Tako su Japanci osvojili zlato. Navijači su bili tužni zbog gubitka zlatne medalje i nisu shvaćali zašto se Rešvan nije borio agresivnije, bio je sav trom i nije slijedio upute svog trenera.

Ali odmah nakon toga održana je konferencija za novinare na kojoj je novinar upitao Muhameda Rešvana: Zašto niste slijedili upute svog trenera?

PROMAŠIO ISTORIJSKO ZLATO DA NE UNIŠTI KARIJERU PROTIVNIKA

Rešvan je odgovorio:

  • Dobio sam potvrđenu informaciju da je japanski šampion povrijeđen, da je imao posjekotinu unutrašnjeg ligamenta lijevog koljena, a svaki jači udarac mogao bi ga potpuno uništiti. Ali je sakrio vijest i odlučio se boriti i žrtvovati se jer predstavlja svoju zemlju.

Novinar je nastavio sa pitanjima:

  • Ali to je bila velika šansa za vas, bolje je da ste pobijedili… Zašto niste iskoristili tu priliku i svojoj zemlji donijeli zlato?’

Tada je Muhammed Rešvan rekao:

  • Moja vjera me sprječava da udarim povrijeđenog čovjeka i uništim mu budućnost zarad medalje.
PROMAŠIO ISTORIJSKO ZLATO DA NE UNIŠTI KARIJERU PROTIVNIKA

U tom trenutku svi su počeli da plješću egipatskom heroju, uz jedan veoma dug pljesak.

I UNESCO ga je počastio zbog visokog morala, te je izabran za nosioca najbolje sportske etike na svijetu. Organizacioni odbor mu je dodelio počasno zlato jer ga je zaista zaslužio. I njegov ugled se proširio po cijelom svijetu, a Japanci su mu ukazali posebnu čast i dočekali ga kao krunisanog kralja.

Možda da je Rešvan osvojio zlato, ne bi dobio ni pola časti, zahvalnosti i ljubavi koju je tim potezom dobio u srcima ljudi.

XXIII Olimpijske igre održane su u Los Anđelesu, SAD. Taj grad je bio jedini kandidat za domaćina, pa je izbor mjesta održavanja Igara, održanih na sjednici MOK-a 1978. godine, ovoga puta bio jednostavan. Razlog za slabo interesovanje bio je finansijski neuspjeh Igara u Montrealu 1976. godine.

(O. Š.)

hayat.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima