back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Prosvjetni radnici iz HNK u Mostaru održali štrajk upozorenja i protestnu šetnju

Predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja u HNK Edina Čomić izjavila je za radiokonjic.ba da su na protestnom okupljanju u Mostaru učestvovali članovi iz četiri sindikata obrazovanja u HNK, dva osnovnog i dva srednjeg obrazovanja.

“Prema našem saznanju bilo je više od 1000 učesnika, a imali smo i podršku iz drugih kantona. Proteklih dana je bilo pokušaja da se ospori ovaj štrajke i dokaže da nije zakonit, ali mi smo zadovoljni odzivom” – izjavila je Čomić, rekavši da se zahtjevi prosvjetnih radnika ne odnose samo na povećanje plaća.

“Naši zahtjevi su se prvenstveno vezali za materijalni položaj, za povećanje plaća, ali tu je puno zahtjeva jer vlada ne poštuje Kolektivni ugovor. Naprimjer, radnici u srednjem obrazovanju od 2010.godine nisu imali sistematski pregled, a u Kolektivnom ugovoru stoji da je on svake tri godine. Jedini u državi nemamo napredovanje u struci koje je ukinuto 2012.godine. U našoj struci i onaj ko tek počne raditi i onaj pred penziju ima isti koeficijent, što smatramo da utiče na kvalitet obrazovanja. Pedagoški zavodi se ne mogu usaglasiti oko Pravilnika koji mora biti jedinstven u kantonu.”

prosvjetni radnici iz hnk u mostaru održali štrajk upozorenja i protestnu šetnju

Nadalje, Čomić kaze da je jedan od zahtjeva da se sindikat uključi u proces izrade pedagoških standarda koji se rade na nivou ministarstva, te rad na određeno.

“Imamo kolege koji više od deceniju i više rade na određeno. Njima je problem što im se tokom ljeta prekida rad, nemaju plaću tokom ljeta i strahuju da li će u septembru ponovo početi raditi.”

prosvjetni radnici iz hnk u mostaru održali štrajk upozorenja i protestnu šetnju

Edina Čomic je izjavila da sada slijedi ponovno anketiranje članstva sindikata o narednim aktivnostima.

“Mi smo članstvu ispred zgrade Vlade rekli da ćemo slijediti njihove upute. Svi se oni izjašnjavaju i ako oni budu za to da stupimo u generalni štrajk mi ćemo to i učiniti. Nezvanično imamo informacije iz Vlade da trebamo sačekati da se završi treći mjesec, da nakon završetka tromjesečja vide stanje u budžetu i da tek tada možemo početi pregovarati. Ako naši članovi budu htjeli da mi čekamo i da vidimo kakvo je stanje u budžetu, mi ćemo to uraditi, a ako budu za to da se već u četvrtom mjesecu organizuje generalni štrajk, mi smo dužni da provedemo volju članstva” – zaključila je predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja u HNK Edina Čomić.

radiokonjic.ba

20.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima