Proizvodnja trešanja jedna je od najprofitabilnijih grana voćarstva, a Bosna i Hercegovina obiluje mnogim uslovima za ostvarivanje uspjeha u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti. Da bi se radilo sa trešnjama potrebno je mnogo ulaganja i ljubavi, a jedan od uzgajivača je i Mensur Duraković iz Lisičića, koji u svom voćnjaku uzgaja nekoliko vrsta voća, a ovih dana počeo je i brati prve plodove trešanja.
„U voćnjaku beremo prve plodove, jer je u pitanju mostarska rana sorta koja je posađena prije 5-6 godina i, evo, uspjela je ove godine da donese urod. Vremenski nepovoljni uslovi nisu naštetili plodovima, za razliku od prošle godine kada nije bilo plodova, jer je mraz bio sve uništio” – kazao je Duraković, dodajući da ukusne plodove rado dijeli s djecom i prijateljima.
„Prve plodove berem djeci i prijateljima, a do kraja jula beremo i ostale vrste trešanja, tako smo tempirali da imamo do kraja jula trešanja za naše potrebe, ali i za prijatelje i djecu da mogu ubrati kad god žele. Ove godine vrijeme nas je poslužilo“- naveo je Duraković.
Ukoliko vremenski uslovi budu pogodni očekuje se dobra rodna godina za sve vrste voća, naveo je Duraković.
„Jučer sam obilazio nasade, voćnjake, ostalo je sve dobro, sačuvano, nema štete na trešnjama, jabukama i šljivama. Tako da, ako ne bude velikih vremenskih odstupanja, minusa i leda, ova godina kod nas bi trebala biti rodna“- istaknuo je Duraković.
Brojni su razlozi zbog kojih trebamo jesti trešnje, a neki od njih su da tiamin, riboflavin i vitamin B6 u trešnjama, koji su od vitalne važnosti za metabolizam i pretvaranje hranjivih tvari u energiju. Trešnja je bogata kalijem, a siromašna natrijem, pa povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma, a u kombinaciji s kalcijem i magnezijem, izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.
radiokonjic.ba
22.04.2024.