Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

PU Konjic: Sigurnosna situacija u 2023. godini bila zadovoljavajuća

Policijski službenici PU Konjc su tokom 2023.godine kontinuirano poduzimali planske radnje koje su bile usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti na području njihove odgovornosti, a to su grad Konjic, te općine Jablanica i Prozor-Rama. Zahvaljujući navedenim aktivnostima ostvareni su značajni rezultati rada u oblasti kriminaliteta, saobraćaja i javnog reda i mira, kao i ostalih aktivnosti, na osnovu čega je stanje sigurnosti u protekloj godini  ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

U godin,i koja je iza nas, prema izvještaju Policijske uprave Konjic u oblasti kriminaliteta posebna pažnja posvećena je borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izjavio je viši inspektor i načelnik Operativnog centra PU Konjic, Ismail Kadić.

“Ja bih posebno istaknuo segmenat borbe protiv upotrebe droga. U protekloj godini imali smo 66 zapljena, kako sitnih tako i onih većih, značajnijih, i ako se pogleda da je u 2022. godini bilo 26 takvih zapljena, to je skoro tri puta više. U nastavku ćemo nastaviti borbu za suzbijanje upotrebe droge. Službenici su posvećeni tome i nadam se da ćemo uspjeti u tim aktivnostima i u 2024. godini. Već u januaru imamo šest,sedam zapljena droge”- kazao je Kadić.

Također, zabilježena su i  ostala krivična djela iz ove oblasti.

“Kada je riječ o krivičnim djelima, prednjače krađe kojih ima 107, zatim teške kraće 71, oštećenja tuđe stvari 67, po 6 utaja i prevara. Bitno je napomenuti da smo imali 22 slučaja prijava nasilja u porodici, kojih ima više, a zabilježene su one za koje je pokrenuta istraga i u kojima ima oštećenih lica. Prema ovim podacima Tužilaštvu je podneseno 9 izvještaja za krivično djelo nasilje u porodici, ostale će biti obrađene u 2024. godini”- kazao je Kadić.

pu konjic: sigurnosna situacija u 2023. godini bila zadovoljavajuća
Ismail Kadić

U posmatranom periodu policijski službenici su kontinuirano radili i na održavanju povoljnog stanja javnog reda i mira, osiguranju javnih skupova i manifestacija,sportskih događaja te pružanju asistencija.

“Javni red i mir u 2023. godini je skoro isti kao i u 2022. godini, a evidentirano je 93 prekršaja na području Konjica, od kojih je 13 slučajeva prosjačenja kojih nije bilo evidentirano u 2022. godini i 7 prekršaja po zakonu o sprečavanju nereda na sportskim događajima u HNK. Bilo je preko 270 obezbijeđenih manifestacija na području PU Konjic, preko 220 sportskih manifestacija, a najviše pratnji zahtijeva praćenje utakmica. Imali smo 30 pratnji navijačkih grupa, 16 obezbijeđenja na Gradskom stadionu od kojih je bilo 7 velikog rizika, gdje smo angažovali više policajaca”– kazao je Kadić.

Planske aktivnosti koje policijski službenici poduzimaju u oblasti saobraćaja nisu doprinijele smanjenju broja broja saobraćajnih nesreća kojih je u proteklih godinu dana bilo više za nekih 16 % u odnosu na 2022.godnu, rekao je Ismail Kadić.

“16 % saobraćajnih nezgoda u 2023. je više u odnosu na 2022. godinu, a imamo ukupno evidentiranih 409 saobraćajnih nezgoda. U pet saobraćajnih nezgoda 5 lica je izgubilo život”– naveo je Kadić dodajući da je manjak broja službenih lica već nekoliko godina problem sa kojima se suočavaju u Policijskoj Upravi Konjic. No, u skorije vrijeme Policijska uprava Konjic bi se trebala pojačati novim službenim licima.

“Konkurs je proveden u 2023. godini, a 22. januara oni koji su prošli na konkursu krenuli sa na kurs na Policijskoj akademiji FMUP-a Sarajevo, očekujemo da nam se pridruže u sedmom mjesecu. Ne znamo koliko će ih biti, ali uz njihovu pomoć dati ćemo još veći doprinos stanju bezbjednosti PU Konjic”- istaknuo je Kadić.

Policijski službenici PU Konjic će u okviru svojih nadležnosti nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima i u narednom periodu, u cilju zadržavanja stanja sigurnosti na zadovoljavajućem nivou, ali i poboljšanju u onim segmentima rada koji se odrede kao prioritet budućeg djelovanja, poručio je Kadić.

radiokonjic.ba

25.01.2024.

alisa@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima