-4.5 C
Konjic
8 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Intervju sa novoimenovanim direktorom JU Dom zdravlja Konjic

Doktor Džemal Hajduk: "Ovo je vruć krompir u rukama,...

Počelo drugo polugodište: u Konjicu danas nastava online, đaci sutra u školskim klupama

Prvi školski dan drugog polugodišta u školskoj 2022/2023. godini...

„Merhametove“ humanitarne kase na tri lokacije u Konjicu

„Merhametove“ humanitarne kase se nalaze u objektima: Bingo Konjic,...

Udruženje učitelja Kantona Sarajevo održalo seminar u Konjicu

Proteklog vikenda Udruženje učitelja Kantona Sarajevo je održalo seminar...

PU Konjic: U posljednje dvije godine smanjen broj slučajeva nasilja nad ženama

Nasilje u porodici najčešće podrazumijeva nasilje nad ženama, a vrlo rijetko nad muškarcima. Desi se ponekad i nasilje nad djecom, ali u većini slučajeva žrtve su žene, koja trpe nasilje od strane svojih supružnika odnosno partnera. Prema podacima Policijske uprave Konjic, nasilje nad ženama prisutno je i na području Grada Konjica, ali je broj prijavljenih slučajeva u odnosu na 2020.godinu, kada ih je evidentirano 59, u protekle dvije godine smanjen za 50%, kazao je Ismail Kadić, rukovodilac PU Konjic.

U 2020.godini smo imali 59 slučajeva, u 2021. evidentirano su 33, a u prvih deset mjeseci ove godine imamo 27 slučaja, tako da je situacija u posljednje dvije godine mnogo povoljnija. Prema našim analizima razlog povećanog broja nasilja nad ženama u 2020.godini je vrijeme korone i izolacije, odnosno zatvorenost ljudi u stambenim prostorima”-naveo je Kadić.

Nasilje u porodici se prema Krivičnom zakonu tretira kao krivično djelo, a Zakonom o zaštiti žrtava nasilja u porodici propisane su i zaštitne mjere, a to su zabrana prilaska i zabrana uznemiravanja žrtve.

“Krivični zakon je propisao krivnično djelo nasilje u porodici i ono je obuhvatilo sve oblike nasilja u porodici, a to se čak odnosi i na vanbračne zajednice, ukoliko osobe žive u zajedničkom kućanstvu. Postoji i Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici koji predviđa zaštitne mjere, koje policija predlaže Sudu, a ovaj organ provedi postupak i izriče zaštitne mjere nasilniku, a to su najčešće mjere zabrana približavanja i zabrana uznemiravanja. Mi smo u 2020.godini imali slučaj gdje su izrečene te dvije zaštitne mjere i u 2022.godini smo imali, također, jedan slučaj gdje su izrečene dvije zaštitne mjere. Ukoliko nasilnik prekrši ove mjere, žrtva se obrati policiji, mi to evidentiramo i Sud tada izriče sankcije”-kazao je Kadić.

Često se dešava, dodaje naš sagovornik, da žrtve nasilja odustaju od prijave nasilnika odnosno od procesuranja pred nadležnim organima.

PROČITAJ:   Saobraćajna nesreća kod Zukića, ima povrijeđenih

“To ponekad djeluje, zaista, frustrirajuće, jer se dešava da od jedne žene u toku godine zaprimimo pet prijava i onda se desi da ona odustana od te prijave i ne ide se u procesuiranje. Od 59 zaprimljenih prijava u 2020.godini, 35 žrtava je odustalo odmah naredni dan, dok su u 24 slučaja žrtve došle u Odjeljenje kriminalističke policije, ali je njih 15 tada odustalo od daljnjeg procesuiranja prema Sudu. Od 59 slučajeva na kraju je samo 9 procesuirano prema Sudu. Nemam povrtanu informaciju, ali vjerujem, da je i od ovih devet slučajeva koji su došli na Sud, da je sigurno njih četiri-pet, u samom sudskom postupku, odustalo od svjedočenja i procesuiranja. Veoma je mali broj sankcionisanih nasilnika kada je u pitanju nasilje nad ženama -naglasio je rukovodilac Operativnog centra PU Konjic Ismail Kadić.

radiokonjic.ba

08.12.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima