back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i slušatelje Radio Konjica je sa frekvencije 92.3 Mz po prvi put pozdravila novinarka, voditeljica i dopisnica Radio Sarajeva, Borka Rudić. Od tog momenta pa sve do danas u programu Radio Konjica mogli su se čuti glasovi brojnih novinarki i novinara koji su osluškujući potrebe slušateljstva i bilo grada Konjica, dali namjerljiv doprinos lokalnoj zajednici svakodnevno kreirajući priloge, emisije i reportaže o svim, za Konjičane, važnim temama. Posebnu ulogu u životima Konjičana radio je imao tokom agresije na BiH. 

 Općina Konjic tada je imala jedan medij, kablovsku televiziju Konjic, koju su građani vlasnici sistema formirali 1989. godine. S ciljem efikasnijeg i bržeg informisanja građana na inicijativu predsjednika Ratnog predsjedništva Konjic, Rusmira Hadžihusejnovića, 4. aprila 1992. godine je u okviru kablovske televizije Konjic formiran i Radio Konjic, koji je program počeo emitovati u prostorijama Društvenog doma uz svesrdnu tehničku pomoć Ratka Goljanina i Zahira Nuhića.

Redakciju radija činili su novinari kablovske televizije Konjic, koji su bili i članovi lokalnog lista “Treći mart”: Vesna Begtašević, Nives Mihaljević, Krešimir Azinović, Stjepan Galić, te Edhem Badžak, dopisnik Oslobođenja iz Konjica, i Borka Rudić, dopisnica radija Sarajeva iz Konjica. Tonski realizator Ratnog radija Konjica bio je Medin Jusufović, kojim se kasnije pridružio i Haris Badžak. Tehničko osoblje činili su Zoran Krezić i Benjamin Junuz. U jednom periodu istovremeno su radili kablovska televizija Konjic i radio Konjic, gdje je bila zajednička redakcija, koju su činili snimatelji Hamdija Džajić, Dino Kasalo i Zoran Krezić.

radio konjic danas slavi 32 godine rada
Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Nakon uništenja kablovskog sistema u toku 1993. godine ugasila se kablovska televizija, a s radom je nastavio Radio Konjic, čiji uposlenici su danas obilježli 32 godine rada ove medijske kuće.

“Ono što je sve generacije uposlenika Radio Konjica krasilo su velika požrtvovanost na poslu, timski rad i inovativnost, bez obzira da li je riječ o novinarskom poslu, tehničkom ili ostalim segmentima. Nastojimo da se prilagodimo novonastalom medijskom tržištu, te je iz te potrebe prije dvije godine pokrenut i portal radiokonjic.ba. Svakodnevni rad uz maksimalnu angažovanost svih uposlenih provodi se uz poštivanje novinarskih etičkih kodeksa. Ovo je prilika da se zahvalimo svima koji su nam u protekle 32 godine bili podrška i nadamo se da će to biti i u budućnosti” – poručila je Amila Habibija,  v.d. direktorica RTV Konjic.

U programu Radio Konjica u ratnom periodu svakodnevno je izvještavano o događajima u općini, a s obzirom da je ovaj radio na svojim frekvencijama emitovao i program Radio Sarajeva, slušaoci su imali mogućnost da se informišu i o događajima u zemlji i svijetu. U tom periodu počelo je emitovanje centralne informativne emisije Radio Konjica, Hronike, koja se pod istim nazivom emituje i danas i jedna je od najslušanijih emisija ovog radija.

Radio Konjic danas ima osam uposlanika, od kojih su pet novinarke, jedan uposlanik je angažovan u sektoru marketinga, te dva tehnička realizatora.  Jedan od njih je Medin Jusufović, ton majstor ratnog radija, koji je i danas 32 godine kasnije zadužen za dobar zvuk, muziku i realizaciju programa, a povodom godišnjice osnivanja medija na kojem je proveo više od tri decenije svog radnog vijeka, za naš portal se prisjetio početaka i izazova sa kojima se, kao član tehničkog osoblja, susretao.

“Na početku smo onako bez iskustva, možda čak i naivno u nekom ratnom periodu, ipak odradili veliki dio posla i  pomogli našim građanima, jer tada su bila vrlo teška vremena. U kasnijem periodu, naravno, pratila se tehnika, pratila se muzika, a tehnologija napreduje iz dana u dan, ne iz godine u godinu. Tehnika i oprema koju smo imali, a bila je oskudna i ne može porediti sa današnjom opremom, koja je modernija, koja je naravno kvalitetnija, isto tako i signal. Mi smo u početku se čuli samo u granicama grada, međutim, sad se čujemo puno dalje. Tu je internet, čujemo se u cijelom svijetu, ko želi da sluša.”

Za kvalitetan zvuk i dobru muziku, osim Medina zaslužan je i Muamer Ćukle koji više od 25 godina, u saradnji sa Medinom bira samo najbolje za naše slušatelje. Iako obavlja posao na pozciji ton majstora, njegov prvi susret sa radijom bio je u studiju, a ne u režiji.

“Prve korake, kada je Radio Konjic u pitanju, napravio sam kao nesuđeni novinar ili nesuđeni voditelj, jer sam tako i došao kao jedan od  članova redakcije Islamske da’wa-e. To su ustvari moji prvi dodiri sa radijom. Iskreno tad sam se i zainteresovao za tehniku i način na koji to sve funkcioniše. Ja sam kroz čitav preiod agresije na BiH, nosio mali tranzistor, pa je tako radio bio i ostao prvi i važan medij u mom životu” – kazao je Ćukle.

A da profesionalnci i istinski zaljubljenici u radio novinarstvo pišu i pričaju priče važne za na naš grad i njegove građane, stoje iza sadržaja programa koji svakodnevno slušate i čitate na portalu radiokonjic.ba,  svjedoči njihova predanost i posvećenost radu na ovom lokalnom mediju koji od 2022. godiine program emituje 24 sata,  sedam dana u sedmici. Naše novinarke Jasminka Tabaković, Alisa Kudra, Samra Džajić i Amra Mušinović Husić naglasile su važnost timskog rada i kolegijalnosti koja odlikuje ovaj kolektiv i ukazale na to da je njihova novinarska i ljudska obaveza da djeluju kao korektiv društva, uočavaju anomalije, ali i prenose lijepe priče iz  Konjica.

Zahvaljujući timskom radu, uposlenici Radio Konjica u mogućnosti su da odgovore obavezama, a s obzirom da su u ovom poslu prisutne i neplanirane situacije kada je potrebno brzo djelovati, Radio Konjic svoj program nastoji prilagoditi novim okolnostima, a sve s ciljem da slušajući program svog radija, građani Konjica i ostali slušaoci dobiju pravovremene i objektivne informacije.

Veliki doprinos u izgradnji i razvoju Radio Konjica dale su i naše kolege, koji više nisu sa nama, ali su u našim mislima i srcima: Edhem Badžak, Sead Đikić, Mirsada Ćosić, Vesna Begtašević, Stjepan Galić, Dino Kasalo.

Ispod pogledajte video nastao povodom 30. godišnjice od osnivanja Radio Konjica

radiokonjic.ba

04.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]