back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Reakcija Udruženja “Zeleni Neretva” Konjic o Prijedlogu Uredbe o izmjeni Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma, a na osnovu Zakona o vodama donijela Prijedlog Uredbe o izmjeni Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije, u kojoj je u odnosu na trenutnu Uredbu koja važi do 19. decembra 2023. godine, a kojom se zagađivači ne mogu pravno kazniti kada otpadne vode čije granične vrijednosti nisu u skladu sa određenim vrijednostima iz Uredbe, ispuštaju u prirodni recipijen, mijenjaju stavke člana 26. Uredbe. Tačnije, prolongiraju se rokovi do kada privredni i industrijski subjekti moraju sistem prečišćavanja dovesti do tačke da otpadne vode nisu štetne po okoliš. U zavisnosti od vrste i djelatnosti kojim se subjekti bave, rokovi su 31. decembar 2025. i 31.decembar 2027. godine.

reakcija udruženja "zeleni neretva" konjic o prijedlogu uredbe o izmjeni uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije
Član 26. Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije

Međutim, to nije nikakva novina, poručio je za radiokonjic.ba predsjednik Udruženja za zaštitu okoline  “Zeleni Neretva” Konjic Amir Variščić koji je kazao da se prolongiranje rokova ponavlja još od 2007. godine.

“Ono što je specifično za Prijedlog Uredbe jeste da se njom amnestiraju privredni i industrijski subjekti koji vrše ispuštanje tehnoloških voda u okoliš, bez ikakvih mjerenja i kontrole, i to mogu raditi bilo kada i u bilo kojim količinama, bez obzira na propisane granične vrijednosti. Uredbom je tačno definisano koliko se smije ispustiti štetnih materija, međutim u posljednjem članu se navodi, da subjekti koji nisu u mogućnosti da se prilagode uslovima koji su propisani Uredbom, nisu ni obavezni vršiti prilagođavanje graničnim vrijednostima. To praktično znači da su amnestirani od bilo kakvih pravnih posljedica ukoliko se dokaže da su počinili neku vrstu zagađenja” – izjavio je Variščić.

reakcija udruženja "zeleni neretva" konjic o prijedlogu uredbe o izmjeni uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije
Predsjednik Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” Konjic

Osim prolongiranja rokova, novom Uredbom bi se mijenjala i učestalost redovnog nadzora realizacije dinamičnog plana privrednih i industrijskih subjekata, sa godišnjeg na polugodišnji nadzor od strane nadležne federalne inspekcije. Odnosno, u članu 26. ove Uredbe, u stavu 8 se navodi: “Nadležna federalna inspekcija će kod subjekata iz stava (2) ovog člana vršiti redovan šestomjesečni nadzor realizacije dinamičkog plana (mjera i aktivnosti u predviđenim rokovima) i prikazati ih u svojim izvještajima, te će u slučajevima utvrđenih odstupanja naložiti mjere u skladu sa Zakonom o vodama.“

S obzirom na navedene promijenjene stavke, Udruženje “Zeleni Neretva” Konjic zajedno sa ostalim organizacijama koje se bave zaštitom rijeka, odnosno voda u BiH, dostavili su Federalnom ministarstvu okoliša i turizma svoje prijedloge na Prijedlog nove Uredbe. Šta je sve predloženo za radiokonjic.ba pojasnio je predsjednik Udruženja Amir Variščić:

Izjava predsjednika Udruženja “Zeleni Neretva” Konjic

Još danas na stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma imate Javni uvid u Prijedlog Uredbe o izmjeni Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije, gdje i vi možete ostaviti svoj komentar.

jasmina@radiokonjic.ba

14.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]