back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Rusija: Ubio 15 ljudi, među njima 11 djece

Naoružani napadač koji je nosio svastiku na majici ubio je u ponedjeljak 15 ljudi, uključujući 11 djece, i ranio 24 osobe u školi u Rusiji prije nego što je izvršio samoubistvo, rekli su istražitelji, prenosi Hina.

Vlasti su saopštile da je napadač Artem Kazancov, muškarac u ranim tridesetim, ubio dva čuvara, a zatim počeo da puca na učenike i nastavnike u školi broj 88 u gradu Iževsku u kojoj je nekada bio učenik.

Ruski istražni komitet, koji se bavi teškim zločinima, saopštio je da “istražitelji sada… vrše pretres njegovog prebivališta i proučavaju ličnost napadača, njegove stavove i okruženje”.

“Provjerava se njegova vezanost za neofašističke stavove i nacističku ideologiju”, dodali su. Istražitelji su objavili da je napadač bio u fantomki, a na kratkom objavljenom snimku vidi se kako leži na podu učionice, potpuno u crnom, sa crvenim kukastim krstom na košulji.

Istražna komisija saopštila je da su ranjene 24 osobe, od čega 22 djece. Regionalni guverner Aleksander Brečalov rekao je da su hirurzi obavili niz operacija.

Guverner je rekao da je napadač registrovan u “psiho-neurološkoj” ustanovi. Istražitelji su rekli da je muškarac bio naoružan sa dva pištolja i velikom količinom municije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsjednik Vladimir Putin “duboko žali” za ubijenima. On je incident opisao kao “teroristički čin osobe za koju se čini da pripada neofašističkoj organizaciji ili grupi”.

Peskov je rekao da su lekari, psiholozi i neurohirurzi poslati na mesto pucnjave u Iževsku, oko 970 kilometara istočno od Moskve, po Putinovom naređenju.

Rusija: Ubilo 15 ljudi, među njima 11 djece prvi put se pojavio na Posušje.info.

www.posusje.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]