back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Sanjin Pehlivanović osvojio srebrnu medalju na Svjetskim igrama

Najbolji bh. bilijar Sanjin Pehlivanović nastavio je da blista na svjetskoj sceni iu Birminghamu (Alabama, Sjedinjene Američke Države) ostvario najveći uspjeh u seniorskoj karijeri.

Naime, Pehlivanović je osvojio srebrnu medalju na Svjetskim igrama nakon što je u izvanrednom finalu poražen od Nijemca Joshue Filera, kojeg mnogi smatraju najboljim igračem svijeta.

Sanjin je veći dio meča vodio, imao je 8:7, ali je Filler, koji u svojoj riznici ima bukvalno sve što igrač bazena (svjetski prvak, prvak Evrope, pobjednik US Opena), imao više koncentracije u završnim utakmicama.

Svjetske igre su pandan Olimpijskim igrama i na njima se takmiče neolimpijski sportovi. Na ovogodišnjim Svjetskim igrama učestvovalo je 3.600 sportista u 34 sporta iz 100 zemalja svijeta.

Svjetske igre se održavaju od 1981. godine, a takmiče se sportovi koji još uvijek nisu na Olimpijskim igrama. Priznao ih je Međunarodni olimpijski komitet i često se dešavalo da sportovi sa Svjetskih igara nakon određenog vremena postanu olimpijski.

Pehlivanovic san o svetskoj igri


Biljar je dio programa svih Svjetskih igara od Igara 2001. godine u Akiti u Japanu. Sistem takmičenja je takav da na finalnom turniru igra samo 16 igrača, a svi su prvaci svojih kontinenata. Pehlivanović je bio prvak Evrope u disciplini “10” i tako izborio plasman u Birmingham.

U prvom kolu 20-godišnji Sarajlija je savladao Omara Al-Shaheena iz Kuvajta rezultatom 11:3, au drugom je pobijedio Johna Morra iz Kanade sa 11:9. Protivnik u polufinalu bio je sjajni Aloysius Yapp iz Singapura, Pehlivanović ga je pobijedio sa 11:7 i osigurao medalju.

– Meč je bio izuzetno težak, imao sam šansu sa vođstvom od 5:3, nisam je iskoristio, Džoš je odigrao nekoliko neverovatnih poteza. Sretan sam što sam osvojio srebrnu medalju, iako osjećam da sam mogao više.

Ja sam prvi igrač iz Bosne i Hercegovine koji je došao na Svjetske igre, uvijek sam ponosan kada nešto uradim za svoju zemlju, mala smo zemlja i divan je osjećaj kada uradiš nešto zbog čega se tvoja zemlja čuje širom svijet. Ova godina mi ide dobro, tu sam, nadam se da ću uskoro biti u samom vrhu, rekao je Pehlivanović nakon meča.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]