4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Saopštenje Plavih sa Grbavice: Željezničar neće ostati bez imovine

Fudbalski klub Željezničar objavio je saopštenje službena stranica povodom natpisa pojedinih medija da bi Plavi navodno mogli ostati bez imovine, prenosimo njihovu izjavu u cjelosti i bez izmjena.

– Povodom medijskih objava vezanih za imovinu Fudbalskog kluba Željezničar, a u cilju istinitog i objektivnog informisanja navijača i simpatizera Kluba, Klub objavljuje sljedeće informacije:

1. Portal Faktor.ba Klubu 13.10.2022. adresiran sa pitanjima vezanim za poreski dug i sva povezana pitanja. Klub je navedenom portalu odgovorio 18.10.2022. i upozorio da bi objavljivanje detalja vezanih za finansijsko poslovanje i naplatu dugova moglo imati nesagledive negativne posljedice. Nažalost, portal Faktor.ba nije udovoljio zahtjevu Kluba i objavio je tekst koji je u javnosti nanio ozbiljnu štetu Klubu. Na dan utakmice protiv Veleža u dnevnim novinama Avaz objavljen je i nepotpisani tekst koji je dodatno imao za cilj da uznemiri navijače i igrače Kluba i naruši dobru atmosferu. Još jednom smo u sinergiji Kluba i naših navijača, kao naša najveća snaga, pokazali svoju jasnu posvećenost odbrani Svetinje.

2. Klub i Porezna uprava Federacije su 1.12.2021. godine zaključio Ugovor o odgođenju plaćanja dospjelih javnih prihoda. Ugovor je odobren u skladu sa članom 50. Pravilnika o postupku naplate poreza, bez garancije Kluba.

3. Iako je Ugovor potpisan, Poreska uprava je sredinom decembra 2021. godine nezakonito upisala hipoteku na cjelokupnu imovinu Kluba, na šta se Klub žalio Kantonalnom sudu u Sarajevu. Do danas nije riješena žalba Kluba, a hipoteka nije pravno obavezujuća.

4. Za vrijeme trajanja sporazumnog odnosa Vlada FBiH je donijela zaključak kojim se zadužuje Porezna uprava FBiH da odobri neplaćanje odgođenog poreskog duga i tekućih obaveza u periodu do 31.12.2022. godine za sportske kolektive koji imaju sa njom zaključio ugovore o odloženom plaćanju. godine.

5. Nogometni klub Željezničar je u periodu zaključenog Ugovora kao iu periodu od zaključenja Vlade FBiH uredno izmirivao sve tekuće obaveze, iako bi prema zaključku Vlade FBiH ova obaveza mogla biti odgođena. do 31.12.2022. godine. U periodu od 01.09.2021. do 31.8.2022. U 2008. godini Klub je uplatio oko 880.000 KM na ime javnih prihoda Poreznoj upravi FBiH.

6. Pozivamo zainteresovane medije da od Porezne uprave FBiH zatraže podatke koliko su ostali klubovi u FBiH uplatili javnih prihoda za period 1.9.2021. – 31.8.2022. godine. Sigurni smo da će nakon objave podataka svima biti jasno da je Nogometni klub Željezničar jedan od najvećih, ako ne i najveći obveznik javnih prihoda kada su u pitanju sportski kolektivi u FBiH.

7. Fudbalski klub Željezničar kao redovni obveznik svojih tekućih obaveza i nakon isteka roka 31.12.2022. ima zakonsko pravo zahtijevati zaključivanje novog Ugovora sa Poreznom upravom FBiH.

8. Uprava Kluba obavještava navijače i širu javnost da poduzima sve relevantne mjere i radnje u cilju rješavanja problema poreskog duga u interesu Kluba. Ova uprava Kluba neće prodati imovinu Kluba i neće dozvoliti bilo kakvu konfiskaciju. U zakonima FBiH ne postoji važeći pravni osnov za oduzimanje imovine Kluba.

9. Fudbalski klub Željezničar upozorava sve grupe i pojedince, koji već duže vrijeme rade na destabilizaciji Kluba, njegovom blokiranju i pokušaju nezakonitog otimanja njegove imovine, kao i omogućavanju ulaska u Klub kao potencijalnim investitorima, da će Klub ne sjedi skrštenih ruku i pozvaće sve svoje navijače, simpatizere, širu javnost kao i vlasti u Kantonu Sarajevo da prekinu ovu sramnu hajku za Fudbalski klub Željezničar i njegovu imovinu.

10. Tekuće poslovanje u 2022. godini je uredno i za devet mjeseci tekuće godine ostvaren je višak prihoda nad rashodima. Klub ne stvara nova dugovanja, već smanjuje postojeće dugove zahvaljujući pozitivnim trendovima u poslovanju.

11. Klub se javno zahvaljuje svim našim kreditorima, bivšim igračima, zaposlenima i trenerima koji su pokazali razumijevanje za našu finansijsku situaciju pokazujući strpljenje u izmirivanju obaveza prema njima.

Klub iznad svakog imena.

Mi smo želje, želja je naša, navodi se u saopštenju.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima