SIN Neretvica: Manifestacija „Dani Neretvice“ počinje u nedjelju takmičenjem kosaca u košenju trave

0

Udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog naslijeđa „Neretvica“ organizator je manifestacije „Dani Neretvice“ koja počinje u nedjelju, 24.jula, takmičenjem kosaca u tradicionalnom sakupljanju trave u mjestu Blazine.

-U 9:30 planirana je posjeta hajr kompleksu “Milaševica”, gdje ćemo proučiti Fatihu i položiti cvijeće, a onda je u 11 sati okupljanje u mjestu Blazine, gdje će se održati takmičenje kosaca u tradicionalnom sakupljanju trave. Očekujemo i ove godine značajan broj takmičara, a najuspješniji će dobiti i novčane nagrade-kazao je Amir Hero, koordinator ove aktivnosti. Prema njegovim riječima održat će se i takmičenje u pucanju iz vazdušne puške u organizaciji LD “Neretvica”, kao i takmičenja u tradicionalnim igrama-skok u dalj, povlačenje konopca i bacanje kamena s ramena.

Manifestacija „Dani Neretvice“, koja će trajati do kasne jeseni, će ponuditi različite sadržaje koji imaju za cilj da promovišu prirodne ljepote ovog dijela naše općine, kao i stare vještine, tradicionalne pjesme, književno stvaralaštvo i gastro ponudu, kazao je Bajro Perva, predsjednik Udruženja SIN „Neretvica“.

-I ove godine imamo „Veče gange i bećarca“  koja će se održati 6.avgusta, a sedmicu poslije, 13.avgusta,  imamo izlet „Od ušća do izvora Neretvice“ na Zec planinu. Planiran je i izlet do Velikih voda, kao i druge aktivnosti, kao što su književne večeri, likovna škola u Nevizdracima, i na kraju „Kestenijada“ koja će se održati 29.oktobra. U periodu od tri mjeseca imaćemo aktivnosti koje imaju za cilj da promovišu sve ljepote ovog dijela konjičke općine-naveo je Perva.

sin neretvica: manifestacija „dani neretvice“ počinje u nedjelju takmičenjem kosaca u košenju trave
SIN Neretvica: Manifestacija „Dani Neretvice“ počinje u nedjelju takmičenjem kosaca u košenju trave

radiokonjic.ba

21.07.2022.