Drugi upravo čitaju

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec decembar 2022. godine iznosi 2.991,44 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec decembar 2022. godine iznosi 2.991,44 KM. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za oktobar 2022. iznosila je 1.139 KM, što je posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 38,07%, a minimalnom platom 18,15 %.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“ Mostar je govorio o trendu rasta cijena i načinu na koji građani žive, bolje rečeno, preživljavaju: “Mogli bismo reći da smo prepušteni sami sebi bez ikakvih mjera i akcija vlada na svim razinama. Ako se mjere pojavljivale u obliku davanja po 100 KM ili ovo zadnje što je bilo 1080 KM proračunskim korisnicima, to su isključivo populističke mjere i samo nekome nije čitavo stanovništvo uzeto u obzir iako svi punimo proračun” – kazao je.

S druge strane, cijene se povećavaju već nekoliko mjeseci, što je van kontrole i ekonomski normalne situacije – kazao je Bago te dodao: “Mnogi proizvodi znaju u jednom danu poskupiti 30-40%. Sada je potrebno 600 KM više u odnosu na prošlu godinu u istom mjesecu.  Došli smo do magične linije od 3000KM i ono što karakterizira stanje je odricanje od svega i svačega, u svoje ime i ime naše djece sve skupa uz jednu zabrinjavajuću šutnju”.

“Skoro 1500KM jednoj obitelji je potrebno samo za hranu, odričemo se kvalitetne hrane, kulture, sporta, druženja. To nije život dostojan čovjeka bez obzira što ćemo preživjeti. Ovo će utjecati na mlade jer se neće pravilno razvijati sa generacijama u Evropi i svijetu” – dodao je Bago.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, potrošačka korpa u periodu od 2020. do 2021. godine porasla je za 402 KM, dok je u periodu od 2021.  do 2022. godine porasla za čak 726 KM.

radiokonjic.ba

11.01.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima