back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Sindikat metalaca FBiH: Prvomajska protestna šetnja

Danas, na Međunarodni praznik rada, u Sarajevu će biti održana protestna šetnja u organizaciji Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine. Na taj način će metalski radnici izraziti svoje nezadovoljstvo, te vlastima dostaviti dva zahtjeva koja imaju.

S ciljem iskazivanja nezadovoljstva radnika metalaca aktuelnom situacijom i javnog isticanja zahtjeva da se hitno otvore pregovori o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora te da se hitno upute u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plati i set fiskalnih zakona donesena je odluka o održavanju Prvomajske protestne šetnje.

“Drastičan i nezaustavljiv rast svih troškova života, odnosno veoma težak materijalni položaj metalskih radnika, nameće potrebu hitnog povećanja plata radnicima u metalskom sektoru, prvenstveno kroz povećanje najniže satnice u Granskom kolektivnom ugovoru”, naveli su u saopštenju.

Sindikat traži povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 KM na 5,68 KM i hitno upućivanje u proceduru i donošenje Zakona o minimalnoj plati neto te Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

“Ukoliko zahtjevi Sindikata metalaca ne budu ispunjeni u razumnom roku, Upravni odbor SM FBiH će razmotriti i donijeti odluku o narednim sindikalnim aktivnostima, uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u Federaciji BiH”, naveli su.

Protestni skup će biti održan u periodu od 10:00 sati do 13:00 sati.

radiokonjic.ba/Sindikat metalaca FBiH

01.05.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima