10.4 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Skupština HNK: Nezaposlenim majkama-porodiljama novčana podrška od 398 KM u trajanju od 12 mjeseci

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na današnjoj četrnaestoj sjednici, na prijedlog Vlade HNK, usvojila Zakon o materijalnoj podršci porodici s djecom.

Ovim zakonom podrazumijeva se podrška kroz materijalna davanja u cilju pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovu osposobljavanju za samostalni život i rad. Nezaposlene majke-porodilje će, umjesto dosadašnjih šest mjeseci, novčanu podršku u iznosu od 398,40 KM primati dvanaest mjeseci. Prema podacima iz ranijih godina, oko 1200 majki-porodilja ostvarit će ovo pravo. Važna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskoga cenzusa koji više neće biti uslov za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-porodilja koja je na Službi za zapošljavanje HNK-a evidentirana kao nezaposlena, zatim majka-porodilja koja dostavi potvrdu porezne uprave da ne ostvaruje prihode ili potvrdu da je na redovnom školovanju.

skupština hnk: nezaposlenim majkama-porodiljama novčana podrška od 398 km u trajanju od 12 mjeseci
Skupština HNK: Nezaposlenim majkama-porodiljama novčana podrška od 398 KM u trajanju od 12 mjeseci

Također, Skupština je usvojila i Zakon o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Odjel za odnose sa javnošću Vlade HNK / radiokonjic.ba

Foto: Vlada HNK

05.10.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima