back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

SMAJLAGIĆ: Rezultatska očekivanja moramo graditi na radu

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u uvodna dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine pokazala posljedice velikog jaza u radu sa mladim igračima prethodnih godina.

Odlazak nekoliko ključnih igrača u penziju je očito nezamjenjiv za naš A tim, koji jednostavno nema dovoljno igračke kvalitete da bi zamijenio odlaske. Dva poraza od Slovenije i Crne Gore pokazala su da je procjena selektora Irfana Smajlagića da će ekipi trebati nekoliko godina da se podigne na ozbiljan nivo igre sasvim realna.

Bh. ekipa je prvo poražena od Slovenije u Mariboru (28:20), a potom još ubjedljivije od Crne Gore u Sarajevu (36:25). Tamo gde nema sistematskog rada, uvek pričamo o novim počecima…

– Stvaramo reprezentaciju, a nema sedam igrača koji su bili nosioci. Moramo se pripremati postepeno, a onda slijede ovakvi testovi protiv jakih ekipa. Vrijeme prolazi da igrači dostignu profesionalni nivo kakav želimo. Analizirali smo sve igrače, akcije, ali to treba sprovesti na terenu. Na treningu to radi dobro, ali kada protivnik dođe sa jačim pokretom, onda nastaje problem. Svugdje smo kasnili pola koraka. Da bi se dostigao taj nivo potrebno je podizanje kvaliteta igrača u svim elementima. Moraju da znaju da igraju pod pritiskom, nema ništa u životu bez pritiska. Čestitam Crnoj Gori jer su nas nadigrali. Ovo je realnost, iz toga treba učiti i ići dalje, rekao je trener Irfan Smajlagić.

SMAJLAGIĆ: Rezultatska očekivanja moramo graditi na radu

Bh. tim jednostavno trenutno nema kvalitet, a veliko je pitanje koliko će vremena trebati da se dođe na viši nivo.

– Mislim da smo prethodnih godina izgubili kriterijum razumevanja sporta. Snizili smo kriterijume i očekujemo vrhunske rezultate. Rad nije garancija, ali radom možemo pokušati da podignemo nivo ovih igrača. Moramo izgraditi očekivanja rezultata na poslu. Ne možete očekivati ​​da ćete sljedeće godine biti bolji sa istim stilom života. Nećeš biti bolji, možeš samo da stariš. Tražit ćemo najbolje igrače i mijenjati način razmišljanja, ali nemamo luksuz da možemo odbaciti igrače. Vjerujem da ovi igrači mogu bolje, ali moraju odigrati određeni broj utakmica, zaključio je Smajlagić. Er.B.

GRUPA 7

1. Crna Gora 2 2 0 0 20 4

2. Slovenija 2 2 0 0 13 4

3. Kosovo 2 0 0 2 -14 0

4. BiH 2 0 0 2 -19 0

1. kolo (12/13. oktobar)

Crna Gora – Kosovo 29:20

Slovenija – BiH 28:20

2. runda

Kosovo – Slovenija 24:29

Bosna i Hercegovina – Crna Gora 25:36

3. kolo (8. mart 2023.)

Crna Gora – Slovenija

Kosovo – Bosna i Hercegovina

The post SMAJLAGIĆ: Moramo graditi očekivanja rezultata u radu appeared first on Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima