back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Smajlagića osim rada s mladima, očekuje i pritisak rezultata s A timom

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine jedino preostaje da predstavi Irfana Smajlagića kao novog selektora A reprezentacije.

Podsjećamo, novi Izborni odbor predložio je Irfana Smajlagića na sjednici Upravnog odbora RS BiH 3. avgusta, ali su dvije zainteresovane strane postigle konačan dogovor tek u utorak.

Navodno je zapelo oko dodatnih zahtjeva Smajlagića, koji je na kraju pristao na prvobitno ponuđeni ugovor RSBiH.

O Smajliju

Irfan Smajlagić (rođen 16. oktobra 1961. u Banjoj Luci) proveo je devet godina kao igrač u banjalučkom Borcu da bi 1987. prešao u zagrebački Medveščak. Sa hrvatskom rukometnom reprezentacijom, kao najbolje desno krilo svijeta, osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Atlanti 1996. godine, dok među olimpijskim odličjima ima i bronzanu medalju iz Seula 1988. sa reprezentacijom bivše Jugoslavije .

Kao trener radio je u stručnom štabu hrvatske reprezentacije, gdje je bio jedan od najzaslužnijih stručnjaka koji je u rukometnu orbitu lansirao “zlatnu generaciju” Hrvatske na čelu s Ivanom Balićem. Kao pomoćnik Line Červar osvojio je svjetsko zlato sa Hrvatskom 2003. i olimpijsko zlato 2004. u Atini. Na Svjetskom prvenstvu 2009. vodio je reprezentaciju Egipta kao selektor. Vodio je i reprezentaciju Irana i sarajevske Bosne, Zamet, Čakovec, Lokomotivu i mlađu reprezentaciju Hrvatske.

Činjenica da je uspješno vodio mlađe selekcije Hrvatske (junirsko zlato na Evropskom prvenstvu 2006. godine) jedan je od najvažnijih argumenata za angažman bh. selektora. Naime, Smajlagić bi trebao biti i koordinator za mlađe selekcije Bosne i Hercegovine i u dužem vremenskom periodu unaprijediti njihov rad kako bi stvorio temelj za jaku A selekciju. U Savezu se kao treneri u mlađim selekcijama koriste imena mladih prvoligaša: Toni Čolina (Skaut), Mirko Mikić (Bracter), Damir Doborac (Gračanica).

Čekam listu

U ovom trenutku, činjenica da bi reprezentacija Bosne i Hercegovine trebala krenuti u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine je već 13. oktobra, jer su tada na rasporedu utakmice sa Slovenijom u Mariboru.

Od prošle sedmice i druge reprezentacije već su počele objavljivati ​​spiskove reprezentativaca na koje računaju, među kojima je i naš prvi protivnik, Slovenija. U tom smislu, naši jako kasne, pa se očekuje da će lista novog selektora biti objavljena u javnosti danas – sutra. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Smajlagić, koji je poznat po tome što više vjeruje mlađim igračima, na kraju vratiti nekog iz stare garde rukometaša na spisak. Podsjećamo, Marko Panić je najavio povratak u A tim odmah po odlasku Ivice Obrvana.

Bez obzira na najave o podmlađivanju reprezentacije i dugoročnim procesima razvoja mladih, javnost će sigurno očekivati ​​rezultate od A tima BiH u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, jer smo u grupi sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosova, a iz svake će u prvenstvene grupe ići po dvije najbolje reprezentacije, kao i četiri najbolje trećeplasirane iz ukupno osam kvalifikacionih grupa.

Napisao: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

The post Smajlagić, osim što radi sa mladima, očekuje i rezultatski pritisak sa A timom appeared first on Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]