5.4 C
Konjic
5 listopada, 2022

Drugi upravo čitaju

U područnoj školi u Bijeloj učenice iz Konjica

Djeca iz Bijele nastavu pohađaju u Konjicu Škola u Bijeloj...

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

JKP Standard Konjic dobilo donaciju vrijednosti oko 500.000KM

Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća Nastavljena je Međunarodna saradnja komunalnih preduzeća...

Za razvoj novih biznisa u Mostaru, Konjicu i Prozor-Rami osigurano 200.000 KM

Na uvodnoj konferenciji projekta “LiNK-ujmo se radi podrške novim...

NIKAD VEĆI POKLON: 1000 dinara bonusa, 200 okretaja i SONY PS 5 – MOŽE!

Registrujte se i imajte priliku da osvojite SONY PS...

Titov bunker u Konjicu: u prvih šest mjeseci ove godine 9700 posjetilaca

Ovaj objekat je od 2017. godine predat na upravljanje...

Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona kroz “paket transparentnosti”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit iskoristio je danas Bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čime se unapređuje integritet izbornog procesa i stvaraju preduslovi za transparentnije i fer izbore.

“Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ja ne tolerišem ratnohuškačku retoriku. Nažalost, isuviše je njih koji se ponašaju neodgovorno. Dejtonski sporazum je temelj ove zemlje. Na putu od Dejtona prema Briselu ima još mnogo zadataka koje treba ispuniti”, kazao je Šmit u obraćanju javnosti nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima sedam parlamentarnih stranaka.

Šmit je na pres konferenciji u zgradi OHR-a poručio da nema “prvostepenih i drugostepenih” građana u BiH i da u njoj žive tri konstitutivna naroda.

“Izričito se obraćam građanima Bosne i Hercegovine. Znam da ovdje nekada ima puno izazova, ali moram reći da ne treba biti prvostepenih i prvorazrednih i drugorazrednih građana u ovoj zemlji. Ova zemlja se sastoji od tri naroda koja odlučuju o sebi, a ponekad imam utisak da neki drugi odgovorni ljudi misle da oni mogu tek tako govoriti u ime naroda”, istakao je Šmit, dodavši da su izbori osnovno pravo građana i nisu moneta za potkusurivanje stranaka.

“Izbori su osnovno pravo svakoga pojedinca, svakog igrača, tako da je meni zadovoljstvo da mogu izbore vratiti svima, tako da danas nalažem i donosim paket transparentosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju”, kazao je, između ostalog, visoki predstavnik Šmit u svom obraćanju javnosti.

Visoki predstavnik Šmit je danas u razgovorima s liderima političkih partija u Federaciji BiH povodom izbornih izmjena rekao da ima u planu donijeti tehničke izmjene, te da zasad neće nametnuti politički dio izmjena. Te izmjene se odnose na uvođenje 3-postotnog cenzusa u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

PROČITAJ:   Dr. Aida Hadžović: pacijenti se ovih dana javljaju u fazi kolabiranja

Očekuje da će bh. političari što prije naći kompromisno rješenje i postići politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH. Šmit je domaćim političarima ostavio rok od šest sedmica kako bi pokušali postići dogovor oko spornih stavki.

“Ja sam spreman da uđem u razgovore s svima koji to traže ali razgovori moraju biti na državnom nivou. Mislim da je važno da ostali imaju ista prava”, naglasio je Šmit.

Izvor: BHRT/Agencije (H.S.)

27. 07. 2022.

Možda vas zanima