back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Snijeg otežava saobraćanje na putnim pravcima u BiH

Na magistralnom putru M-17, od Bradine prema Ivan-sedlu, otežano je saobraćanje vozila. Izdato narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina.

Snijeg je noćas počeo padati u pojedinim dijelovima BiH, što otežava saobraćanje na mnogim putnim pravcima. Na magistralnom putru M-17, od Bradine prema Ivan-sedlu, otežano je saobraćanje vozila. Kako su nam kazali iz Operativnog centra PU Konjic radnici preduzeća „Sarajevo-putevi“, koji su zaduženi za održavanje puteva, angažovani su na čišćenju preko prevoja Ivan-sedlo.

snijeg otežava saobraćanje na putnim pravcima u bih
Autoput Sarajevo-Zenica jutros

Iz BIHAMK-a su informisali da se zbog snježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio BiH, jutros se vozi po zasniježenom kolovozu. Posebno se skreće pažnja na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na šire područje Srebrenika, Gradačca, Olova, Kladnja i Skender Vakufa/Kneževa. A zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje i na putevima: Donji Vakuf-Turbe (Komar), Tarčin- Bradina (Ivan Sedlo), Sarajevo-Rogatica (Romanija) i Trnovo-Foča (Rogoj). U tim krajevima na dionicama u višim predjelima preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije.

Zbog obilnih kišnih padavina u ostatku naše zemlje, oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa ili kolotraga su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji. Stoga, apelujemo na vozače da brzinu vozila prilagode datim uslovima na putu uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH je izdao narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina. Upozorenje je izdato za Hercegovinu, te dijelove zapadne, jugozapadne i jugoistočne Bosne.

Danas će u našoj zemlji preovladavato oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni, kišom, pljuskovima i grmljavinom u Hercegovini. U većem dijelu zemlje obilnije padavine. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjeren do pojačan južni i jugoisotočni, koji će prema kraju dana skrenuti na sjeverni. Dnevna temperatura od -2 do 3, na jugu zemlje od 10 do 16 °C.

radiokonjic.ba/

26.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]