back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

SP Atletika: Kerley novi svjetski prvak na 100 metara

Amerikanac Fred Kerley pobijedio je na 100 metara za 9,86 sekundi na Svjetskom atletskom prvenstvu u Eugeneu u SAD-u, dok je olimpijski pobjednik u ovoj disciplini Marcell Jacobs iz Italije otkazao polufinale zbog povrede.

Amerikanci su “osvojili” 100 metara jer su osvojili sve medalje, u finalu su bila četiri predstavnika SAD, trojica su završila u krugu od dvije stotinke.

Kerley je bio za dvije stotinke bolji odMarvin Bracyi osvojio je bronzuTrayvon Bromellod 9.88. Fred Kerley je već u petak zablistao pobijedivši u prvom kolu sa 9,79 sekundi, au polufinalu je istrčao 10,02. U finalu je rani favorit bio 95 metara iza Bracyja, ali ga je pretekao na posljednjih pet metara za svoju prvu pojedinačnu zlatnu medalju i prvu američku “trojku” na 100 metara od 1991. godine.

‘Izvanredno je biti u društvu legendi. Carl Lewis, Leroy Burrell i Dennis Mitchell su to uradili 1991. godine, mi smo to učinili 2022. I nevjerovatno je to učiniti na američkom tlu, s publikom iza nas. Nisam znao da sam pobijedio dok nisam podigao pogled i vidio tajmer sa svojim imenom na njemu. Uradio sam nešto što je nekoliko trkača na 400 metara bilo u stanju da uradi. u srednjoj školi je radio 100m, 200m i skok u dalj. Sada se vraćam svojim ljubavima iz djetinjstva’, rekao je novi šampionKerleykoji je dugo bio trkač na 400 metara.

Na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama Kerli je bio drugi na 100 m, prije tri godine bio je treći na SP-u na 400 m, a osvojio je i medalje u štafetama 4 x 400 m.

‘Znam da mi trčanje danas otvara mnoga vrata i da mi budućnost izgleda svijetla. Još uvijek treniram na 400 metara kako bih postigao velike stvari. Motivacije mi ne nedostaje, imao sam teško djetinjstvo, tetka me je odgojila. Žrtvovala je svoj život za mene, moju braću, moje sestre i moje rođake, sve nas je usvojila, nas 13. Imali smo jednu sobu, 13 nas je spavalo u njoj. A kod kuće je bilo 26 djece. Nevjerovatno je postići nešto što je malo ljudi na mojoj poziciji postiglo’, rekao je Kerley.

Branilac tituleChristian Coleman, koji prošle godine nije bio na Olimpijskim igrama zbog kazne za tri propuštena doping testa, ovoga puta je ostao bez medalje. Kao četvrti Amerikanac, bio je ukupno šesti sa 10.01, ispred Jamajčanca Oblique Sevilla (9.97) i Južnoafrikanca Akanija Simibinea (10.01).

Jacobs je odustao prije polufinala zbog povrede mišića desne noge, objavio je Atletski savez Italije. Dvadesetsedmogodišnji Jacobs šokirao je zlatom i evropskim rekordom od 9,80 na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. 2021. nije učestvovao ni u jednoj trci, a u martu ove godine osvojio je novo zlato na 60 metara na dvoranskom SP u Beogradu. Tada je zbog niza povreda otkazao niz nastupa, a u petak je ušao u prvo kolo kvalifikacija u Eugeneu i izborio polufinale sa 10,04 sekunde.

Objava SP atletika: Kerley nova svjetska prvakinja na 100 metara pojavila se prvo na Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]