14.4 C
Konjic
30 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Lukomir: “Luka (ne)mira”?

Uvijek pišu da je u Lukomiru sve dobro, a...

KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Utisci se još slažu, niko nije siguran šta su...

Počela naplata parkinga kod Gradske džamije i Ćuprije

JKP Standard je počeo  sa primjenom nove Odluke o...

U pucnjavi jedna osoba teže povrijeđena

Oko 23 sata i 45 minuta na autobuskoj stanici...

Konjičani otputovali u Potočare na kolektivnu dženazu žrtvama genocida

92 Konjičana u dva autobusa jutros u 4.30 sati...

Specijalci u Livnu nasilno ‘sklanjaju’ mještane koji prosvjeduju za spas izvora vode (video)

Dramatično je danas u selu Megdan kod Livna, gdje su eskalirali mirni protesti, a specijalna policija nasilno uklanja mještane koji su, s ciljem sprječavanja radova na nelegalnoj vodocrpilištu privatnog investitora, zaustavili prilaz građevinskih mašina. sa njihovim tijelima, objavio je Klix.ba.

Razlog za to je, prema riječima organizatora protesta, činjenica da je javnu raspravu tajno organizovao pomoćnik ministra privrede Mate Šiško, koji je duboko uključen u ovu koncesiju.

“Poziv za javnu raspravu (održana još 2006. godine) za ovaj projekat nije nigdje objavljen, niko od mještana nije znao za održavanje javne rasprave. Tajnoj javnoj raspravi prisustvovao je Mate Šiško koji je sastavljao zapisnik , brat investitora Branka Džeke, Ranko Džeko i vaš prijatelj Tihomir Lauš, uposlenik općine Livno”, pojasnili su.

U Udruženju građana “Turani” pojašnjavaju da je prošlo deset godina od kada je Vlada Kantona 10 dala koncesiju u Poljanama ispod Tušnice za eksploataciju 5 litara vode u sekundi.

Tada je, kako objašnjavaju, Branko Džeko izbušio bunar ispod Tušnice, dubok 18 metara i širok 90 milimetara. Prema riječima mještana, izvorište koje selo Tušnica snabdijeva vodom znatno je oslabilo.

Rok za početak eksploatacije po ugovoru o koncesiji bio je 36 mjeseci, ili se ugovor automatski raskida.

„Četiri godine su prošle otkako je Vlada nezakonito blagoslovila preprodaju iste koncesije koncesionaru koji je 2015. godine od tadašnje vlade na čelu sa sadašnjim ministrom finansija dao koncesiju za solarni park u koji nije uložena niti jedna marka. narednih sedam godina“, navode iz Livonskog udruženja.

Ističu da su mještani sela pod Tušnicom šest puta u tri godine morali mirnim protestima zaštititi svoje izvore od investitora koji su u pratnji policije prijetili hapšenjima i moćnicima.

PROČITAJ:   (VIDEO) Nova sudijska lakrdija na terenima u BiH: Da li je ovo znak da ne možemo biti kandidat za najviši plasman?

“Preko dvjesto potpisa mještana koji upozoravaju na ugrožavanje životne sredine i privatne imovine nije bilo dovoljno da im bilo koja od nadležnih institucija odgovori ili pozove na sastanak. Stručna komisija sadašnje Vlade prije godinu i tri mjeseca sačinila je izvještaj na 24 stranice u kojem su navedene sve nezakonitosti oko dodjele i preprodaje ove koncesije. Mještani su bili u pravu i bezrazložno im je prijećeno uz pomoć policije”, navode iz udruženja građana “Turani”.

Prije četiri mjeseca, kako naglašavaju, “vlasti kojima je naređeno ovoj vlasti da promijeni stav”. Uprkos protivljenju vlastitog odbora, čiji su izvještaj prihvatili prije godinu dana, oni donose odluku i daju prednost neukoj ministrici Dijani Puzigaći da potpiše novi aneks Ugovora koji je istekao prije sedam godina”.

“Mještani već sedmi put mirnim protestom stavljaju do znanja svim institucijama da se i njih nešto pita kada za 10 godina nisu zaslužili da imaju suvislu javnu raspravu. Prvi put u 10 godina investitori dolaze među mještane, zovu policiju i prijete. Policija ovih dana obavlja razgovore, najavljuje hapšenja, oduzima lovačko oružje, izoluje nesposobne osobe, a sve u cilju omogućavanja bušenja rupe duboke 400 metara tik uz vodocrpilište na lokalitetu „Krivića vrtli“, kilometar od lokacije Poljana, gdje je prvobitno izdata koncesija“, kažu iz Udruženja građana „Turani“.

Institucijama s nabrojanim kršenjima zakona koje je Vlada usvojila u svom izvještaju poručili su da traže zaštitu svojih osnovnih prava i da ih neće zastrašiti interventna policija ili druge metode izazivanja straha, piše Klix.

  • Specijalci u Livnu nasilno ‘uklanjaju’ mještane koji protestuju za spašavanje izvora vode (video)
  • Vječiti derbi: Dudić umjereni optimista
  • Velež: Trebalo bi da budu dobri na Pecari…
  • Visoka energija u igri je osnovni preduslov za svaki pozitivan rezultat u sportu
  • Sport Mozzart prognoza: Inzaghi protiv Sarrija, ali i više od toga…
PROČITAJ:   VIDEO: Na benzinskoj crpki u BiH snimljen nevjerojatan pokušaj krađe automobila

Objava Specijalci u Livnu nasilno ‘sklanjaju’ mještane koji protestuju za spašavanje izvora vode (video) pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Možda vas zanima