back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Srbijanac, kojem ulazak u BiH ranije bio zabranjen, opljačkao taksistu u Sarajevu: Daj pare ili ćeš ostati bez pluća

Taksisti u BiH vrlo su često izloženi neugodnim situacijama sa putnicima koji su ponekad u alkoholiziranom stanju, čak i pod dejstvom opojnih droga. Bilo je i slučajeva izvlačenja oružja, međutim, taksisti ističu da u većini slučajeva izbjegavaju sumnjive putnike radi vlastite sigurnosti.

Mislio sam da će izvaditi novčanik

Prošle sedmice na lokaciji Dobrinja IV u Istočnom Sarajevu napadnut je mladi sarajevski taksista Harun Suljević, koji je kritične večeri bio tek peti dan rada u preduzeću. Sve je, kaže, krenulo iz vožnje od Katedrale.

– Zaustavio me jedan mlađi momak, možda 18-19 godina, koji me je zamolio da ga odvezem do Gorice. Prilikom ulaska primetio sam da je romske nacionalnosti, i bilo mi je malo čudno jer mi je, dok smo se vozili, rekao „ubio sam se tramaljima“. Tražio je moj telefon da nazove majku, na šta sam mu odgovorila da ću je nazvati preko Bluetooth-a. Slušao sam njihov razgovor, koji je uglavnom bio na romskom jeziku, i u jednom trenutku sam uspeo da čujem ženski glas kako kaže “Sine, nemamo ništa kod kuće”, jer pretpostavljam da je tražio novac od nje, taksista Suljević rekao je za Oslobođenje.

On navodi da je putnika odvezao do sela Gorica, odakle je nakratko izašao i rekao mu da ga sačeka, jer je nova destinacija trebala biti Lukavica.

– Brzo se vratio i krenuli smo prema Dobrinji. Na dijelu gdje je granica sa Istočnim Sarajevom, kod trolejbuske okretnice, mislio sam da vadi novčanik da plati, ali je izvadio nož i stavio ga pod moje desno plućno krilo, govoreći “daj mi pare ili ćeš izgubiti tvoja pluća”. U tom trenutku sam bio zatečen i predao mu do sada zarađenih 50 KM, nakon čega je izašao iz vozila, priča taksista.

On je, kaže, odmah obavijestio dežurnog dispečera, ali i policiju, koja je te večeri oko 22.30 počela pretres, jer su pretresali i obližnje stanove. Dao im je i broj telefona koji je počinitelj zločina zvao iz taksija. Policija je ujutro pozvala Haruna.

– Oko 9.20 časova pozvan sam da dođem da identifikujem osobu koja me je napala i koju sam prepoznala. Kako mi je rečeno u policiji, radi se o osobi koja je inače sklona krivičnim djelima, državljaninu Srbije, kojem je zabranjen ulazak u BiH do 2014. godine. Napadač je uhapšen i, koliko znam, trebao je izručen je zemljištu matične službe, kaže Harun.

Iz PU Istočno Sarajevo su nam kazali da su njihovi službenici 14. septembra 2022. godine zabilježili dojavu da je u Ulici srpski vladara, opština Istočna Ilidža, izvršeno razbojništvo.

– Policijski službenici su operativnim radom identifikovali izvršioca navodnog krivičnog djela, a radi se o DH rođenom u Republici Srbiji, protiv kojeg je Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, rekli su nam. iz Javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Da ovo nije jedini napad na sarajevske taksiste u posljednje vrijeme pokazuje i slučaj koji se dogodio početkom septembra. Kako je saopšteno iz PU Istočno Sarajevo, policijski službenici su identifikovali osobe za koje se sumnja da su 1. septembra oko 2.45 sati u Bulozima, Istočni Stari Grad, pucale iz pištolja i oštetile taksi-vozilo, vlasništvo preduzeća iz Sarajeva. općina VS i Đ. C. sa Pala.

Napad sekirom

Taksista je te večeri prijavio da je nepoznata osoba pucala iz pištolja dok je upravljao taksi vozilom dionicom puta prema Kantonu Sarajevo. Također je prijavio da je prilikom preticanja još jedna nepoznata osoba sjekirom oštetila vozilo.

– U toku je rad na dokumentovanju slučaja, nakon čega će protiv navedenih lica biti dostavljen izvještaj tužilaštvu o počinjenim krivičnim djelima izazivanje opšte opasnosti, oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari, te nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, saopćeno je iz Javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. O navedenom slučaju upoznat je i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

www.oslobodjenje.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]