18.3 C
Konjic
26 ožujka, 2023

Drugi upravo čitaju

Saobraćajna nezgoda na putu M-17 u mjestu Živašnica

Na magistralnom putu M-17, Konjic-Sarajevo, u mjestu Živašnica, došlo...

U Konjicu večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu

45 srednjoškolaca iz više od 20 država svijeta učestvuje...

Jasmin Badžak: Saopštenje za javnost

Objavljujem da se povlačim s mjesta predsjednika Udruženja poslodavaca...

ŽKK Konjic: Pobjeda u prvoj utakmici plej-ofa protiv “StarTZ”

Ženski košarkaški klub Konjic večeras je na domaćem terenu...

Planska isključenja električne energije

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnica...

Sretan Dan državnosti BiH – ,,Da te volim, duša zna…”

25. novembar obilježava se kao Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Upravo tog 25. novembra 1943. godine u mjestu Mrkonjić, prije tačno 79 godina, održana je prva sjednica ZAVNOBIH-a (Narodnog antifašističkog vijeća za narodno oslobođenje Bosne i Hercegovine). Na toj sjednici donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, čime su potvrđene njene istorijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u bivšoj Jugoslaviji.

U zaključku ZAVNOBiH-a precizira se da je Bosna i Hercegovina odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati jednaka prava. Upravo tada, na toj sjednici, ispisana je jedna od najpoznatijih rečenica iz naše historije Bosne i Hercegovine koja glasi:

„Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već srpska, muslimanska i hrvatska, slobodna i bratska Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Pomenutoj sjednici prisustvovalo je 247 delegata ZAVNOBIH-a svih naroda Bosne i Hercegovine, od kojih je 173 imalo pravo glasa.

Nekoliko dana kasnije, odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, koje je održano 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu.

Suština i značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ogleda se u činjenici da je ZAVNOBiH izabrao vijećnike ZAVNOBiH-a, Predsjedništvo i Predsjedništvo i konstituisao se kao vrhovni politički predstavnik Bosne i Hercegovine, čime je jasno izražen stav da je Bosna i Hercegovina je konstituisana kao ravnopravna federalna jedinica – država u okviru “nove” Jugoslavije i time postala vrhovno zakonodavno i izvršno tijelo Bosne i Hercegovine, čime je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine nakon 1463. godine.

Predstavnici Nogometnog kluba Velež jutros su posjetili i položili cvijeće na mostarskim Šehitlucima i Partizanskom groblju, odajući priznanje i zahvalnost najboljima od nas, onima koji su dali ono najvrednije što jedna osoba može dati za odbranu slobode, suvereniteta, nezavisnosti i časti naše domovine – naših života.

Fudbalski klub Velež Mostar svim građanima Bosne i Hercegovine, koji duboko u srcu nose našu zajedničku domovinu, upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Da te volim, moja duša zna – draga moja BiH.”

Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na:[email protected]

fkvelez.ba

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima