back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Sretan Dan državnosti BiH – ,,Da te volim, duša zna…”

25. novembar obilježava se kao Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Upravo tog 25. novembra 1943. godine u mjestu Mrkonjić, prije tačno 79 godina, održana je prva sjednica ZAVNOBIH-a (Narodnog antifašističkog vijeća za narodno oslobođenje Bosne i Hercegovine). Na toj sjednici donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, čime su potvrđene njene istorijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u bivšoj Jugoslaviji.

U zaključku ZAVNOBiH-a precizira se da je Bosna i Hercegovina odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati jednaka prava. Upravo tada, na toj sjednici, ispisana je jedna od najpoznatijih rečenica iz naše historije Bosne i Hercegovine koja glasi:

„Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već srpska, muslimanska i hrvatska, slobodna i bratska Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Pomenutoj sjednici prisustvovalo je 247 delegata ZAVNOBIH-a svih naroda Bosne i Hercegovine, od kojih je 173 imalo pravo glasa.

Nekoliko dana kasnije, odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, koje je održano 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu.

Suština i značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ogleda se u činjenici da je ZAVNOBiH izabrao vijećnike ZAVNOBiH-a, Predsjedništvo i Predsjedništvo i konstituisao se kao vrhovni politički predstavnik Bosne i Hercegovine, čime je jasno izražen stav da je Bosna i Hercegovina je konstituisana kao ravnopravna federalna jedinica – država u okviru “nove” Jugoslavije i time postala vrhovno zakonodavno i izvršno tijelo Bosne i Hercegovine, čime je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine nakon 1463. godine.

Predstavnici Nogometnog kluba Velež jutros su posjetili i položili cvijeće na mostarskim Šehitlucima i Partizanskom groblju, odajući priznanje i zahvalnost najboljima od nas, onima koji su dali ono najvrednije što jedna osoba može dati za odbranu slobode, suvereniteta, nezavisnosti i časti naše domovine – naših života.

Fudbalski klub Velež Mostar svim građanima Bosne i Hercegovine, koji duboko u srcu nose našu zajedničku domovinu, upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Da te volim, moja duša zna – draga moja BiH.”

Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na:media@fkvelez.ba

fkvelez.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima