-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Preminuo član hora “Sejfullah” Elmas Alić

Elmas Alić, član hora "Sejfullah", preminuo je jučer u...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH,...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

Suđenje za ratne zločine: Ratko Đurković oslobođen optužbi

Sud BiH donio je danas prvostepenu presudu u predmetu Ratko Đurković, kojom je Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, prenosi Anadolija.

Iz Suda BiH saopšteno je da je Đurković oslobođen optužbi jer nije dokazano da je “počinio zločin protiv čovječnosti, u vezi sa krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

Pojašnjeno je da je optuženi oslobođen optužbe da je u periodu od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Ugljevik na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. .

Đurkoviću je laknulo što je na funkciji de iure i de facto komandanta Prvog bataljona Prve majevske brigade Vojske Republike Srpske komandovao napadom na selo Tursunovo Brdo, opština Ugljevik, gdje je živjelo bošnjačko stanovništvo. godine, u kojem su pripadnici NN jedinica koje su bile pod njegovom stvarnom i efektivnom kontrolom, ubijali civile bošnjačke nacionalnosti, nasilno raseljavali civilno nesrpsko stanovništvo i neopravdano uništavali imovinu osoba nesrpske nacionalnosti u većem obimu, i ubijao ratne zarobljenike.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima