back to top

Drugi upravo čitaju

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

U martu mjesecu donirali smo 775.930,83 KM za liječenje...

Nastavak radova na uređenju parkinga u Koloniji

Ovih dana nastavljaju se radovi na uređenju parkovskih površina...

Pripreme za ljetnu sezonu i Smotru izviđača BiH na Boračkom jezeru  

Novi projekat uređenja kampa konjičkih izviđača na Boračkom jezeru...

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Suđenje za ratne zločine: Ratko Đurković oslobođen optužbi

Sud BiH donio je danas prvostepenu presudu u predmetu Ratko Đurković, kojom je Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, prenosi Anadolija.

Iz Suda BiH saopšteno je da je Đurković oslobođen optužbi jer nije dokazano da je “počinio zločin protiv čovječnosti, u vezi sa krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

Pojašnjeno je da je optuženi oslobođen optužbe da je u periodu od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Ugljevik na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. .

Đurkoviću je laknulo što je na funkciji de iure i de facto komandanta Prvog bataljona Prve majevske brigade Vojske Republike Srpske komandovao napadom na selo Tursunovo Brdo, opština Ugljevik, gdje je živjelo bošnjačko stanovništvo. godine, u kojem su pripadnici NN jedinica koje su bile pod njegovom stvarnom i efektivnom kontrolom, ubijali civile bošnjačke nacionalnosti, nasilno raseljavali civilno nesrpsko stanovništvo i neopravdano uništavali imovinu osoba nesrpske nacionalnosti u većem obimu, i ubijao ratne zarobljenike.

www.oslobodjenje.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima