back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

„Šumarstvo – Prenj“ Konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz Konjica

Preduzeće „Šumarstvo-Prenj“ Konjic je, u sklopu redovnog jesenjeg pošumljavanja, organizovalo akciju pošumljavanje na lokalitetu Jažve, na Borcima. U akciji su učestvovali članovi Odreda izviđača „Neretva“ Konjic i članovi Ekološke sekcije Srednje škole Konjic.

Lokalitet Jažve je prošle godine bio pošumljen sadnicama bora, koje je u aprilu ove godine uništio požar, te je odlučeno da se nove sadnice posade i ove godine informisao je za radiokonjic.ba Fedža Voloder, rukovodilac službe uzgoja i integralne zaštite šuma u preduzeću „Šumarstvo – Prenj“ Konjic.
„ Učesnici akcije su članovi Odreda izviđača „Neretva“ Konjic i članovi Ekološke sekcije Srednje škole Konjic, oko pedesetak učesnika je bilo. Zasadili smo oko 1500 komada sadnica crnog bora iz našeg rasadnika na Boračkom jezeru. Mi ne smijemo prestati sa pošumljavanjem, iako se nekada zaista postavlja pitanje kada ljudi uzazivaju sve veći broj požara, a ljude niko ne sankcioniše“ – naveo je Voloder, istaknuvši da će, ukoliko bude interesa biti organizovano još ovakvih akcija. On je istaknuo da preduzeće „Šumarstvo- Prenj“ ima u planu da tokom jesenjeg pošumljavanja zasadi oko 200.000 sadnica, ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale.

„šumarstvo – prenj“ konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz konjica
Fedža Voloder

Konjički izviđači i srednjoškolci su sa svojim rukovodiocima, odnosno profesorima uživali družeći se na čistom zraku, ali i radeći koristan posao, potvrdili su nam neki od njih.
Muamer Nuhanović, dugogodišnji konjički izviđač, potvrdio je da izviđači svake godine rado učestvuju u pošumljavanju.
„Šume su naša pluća, čuvaju od erozija, kroz svoje korijenje filtriraju pitku vodu, čuvaju stanište raznih životinja. Mi u našem odredu nastojimo kroz svoje redovne aktivnosti da ukažemo na važnost prirode i naši najmlađi to usvajaju“ – izjavio je Nuhanović istaknuvši da su ogromne mogućnosti koje nudi priroda, čiju ljepotu moramo sačuvati.

„šumarstvo – prenj“ konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz konjica
Muamer Nuhanović

Najstariji učesnik pošumljavanja bio je 66-ogodišnji Emir Hadžizukić, višedecenijski konjički izviđač, koji je do sada nebrojeno puta učestvovao u sličnim aktivnostima.
„ Od 1967.godine učestvujem u pošumljavanjima na području Konjica. Više i ne pamtim koliko ih je bilo, a mi sada edukujemo mlade kako da zaštite prirodu. Izviđači su mnogo doprinijeli očuvanju i poboljšanju šumskog blaga. Šuma je devastirana neprimjerenom sječom“ – izjavio je Emir.

„šumarstvo – prenj“ konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz konjica
Emir Hadžizukić

Naidu Babović i Laru Junuz smo zatekli u sadnji. Naida nam je kazala da je plakala kada je na ovom lokalitetu bio požar.
„Bilo mi je žao kada sam vidjela požar, plakala sam i drago mi je da sada to možemo da popravimo“ – ispričala je Naida, dok je Lara dodala da je ovo druženje zanimljivo i korisno.
„Jedan od zakona izviđača nas uči kako da čuvamo prirodu i drago nam je da imamo priliku da sadimo i pomažmo prirodi da se obnovi“ – navela je Lara.

„šumarstvo – prenj“ konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz konjica
Naida i Lara

Alma, Naida, Nađa, Maida, Tara su mlade članice Odreda izviđača „Neretva“ Konjic, koje su marljivo sadile sadnice bore. Kazale su nam da ih raduje ova aktivnost jer se osjećaju korisnima i podižu svijest o značaju šume i prirode. Potrebno je da se sva mjesta gdje je gorjelo drveće zasade, kako bi imali čisti zrak, poručile su mlade Konjičanke, o kojima su brinule Selma Hadžihusejnović, načelnica Odreda izviđača „Neretva“ i Lejla Puhalo, profesorica u Srednjoj školi Konjic, jedna od voditeljica ekološke sekcije u ovoj školi.

„Ovdje je jedan dio učenika iz naše ekološke sekcije i lakše nam je sada raditi jer je teren pogodniji, u odnosu na prošlogodišnju akciju na Homolju gdje smo također pošumljavali opožareno područje. Kod naših učenika nastojimo razviti osjećaj za prirodu, za očuvanje životne okoline i učestvujemo u raznim ekološkim akcijama“ – izjavila je Lejla.
„ Tradicionalno je pošumljavanje aktivnost izviđača i prije mjesec dana smo to isplanirali sa „Šumarstvom“, a na našim sastancima izviđača redovno pričamo o ekologiji. Izviđači su redovni učesnici ovakvih akcija i nama je najvažnije da djeca, osim što će zasaditi sadnicu, shvate i značaj svakog stabla u našem životu“ – poručila je Selma.

„šumarstvo – prenj“ konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz konjica
Lejla i Selma sa mladim članicama Odreda izviđača

Za atletičara Fedu Špurena je itekako važna ova aktivnost.
„Ovo je neka druga verzija treninga, mnogo aktivnija. Za trakače je važan vazduh, važno je sve što se udiše, tako da moramo raditi na tome da ono što uzimamo i vratimo, da pluća zemlje popravimo“ – rekao nam je konjički atletičar.

„šumarstvo – prenj“ konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz konjica
Fedja Špuren

Dalila Puce, članica ekološke sekcije Srednje škole Konjic, sa svojim kolegicama, je također bila učesnica akcije pošumljavanja.
„Mislim da je pošumljavanje važno, jer je sve veći broj požara koji nam donose štetu i ovo je način da damo svoju pomoć. U ljetnom periodu se ne pazi mnogo i imamo nove požare, što bi se trebalo sankcionisati“ – poruka je konjičke srednjoškolke i njenih kolegica.

„šumarstvo – prenj“ konjic organizovalo akciju pošumljavanja u kojoj su učestvovali izviđači i srednjoškolci iz konjica
Članice ekološke sekcije Srednje škole Konjic

Preduzeće „Šumarstvo – Prenj“ Konjic je za učesnike obezbijedilo prijevoz, hranu, alat za pošumljavanje, kao i stručnu pomoć u akciji pošumljavanja.

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

22.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima