back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Susret premijera HNK i japanskog ambasadora u BiH

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg primio je danas u nastupnu posjetu NJ.E. Masamija Kinefuchija, ambasadora Japana u BiH i njegovu saradnicu Chisato Yoshidu, šeficu Odjela za kulturu i prvog tajnika Ambasade.

Kako je riječ o prvoj posjeti ambasadora Kinefuchija HNK, premijer Herceg iskoristio je priliku i iscrpno ga upoznao s nizom aktuelnih tema i aktivnostima Vlade, osobito s nedavno usvojenim finansijskim dokumentima kroz koje je Vlada našla balans i stabilnost za očuvanje i socijalne i razvojne dimenzije kantonalnog budžeta, unatoč svim izazovima koje pandemijska, politička i privredna kriza postavlja pred vlast i društvo u cjelosti.

”Zadržali smo razvojnu dimenziju, ujedno uvećavši sredstva za privredu, poljoprivredu i turizam. Također, podržani su strateški projekti jedinica lokalne samouprave. Vlada će, kao i dosad, podržati brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi te drugim područjima važnim za razvoj cijele sredine”, rekao je Herceg, istaknuvši i uvjerenje u dalju dobru saradnju ovog prostora sa japanskom ambasadom i nizom agencija i institucija te prijateljske zemlje, osobito na području turizma, poljoprivrede, zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

”Uz zahvalnost na pruženoj podršci i pomoći koju je ova država primila od Japana, kako u poratnim godinama, tako i kroz niz kasnijih projekata, vidim prostor za konkretna japanska ulaganja odnosno očekujem da to ponašanje japanske vlade sada snažno prate i japanski investitori”, poručio je Herceg.

Ambasador Kinefuchi istaknuo je spremnost uložiti napor i iskoristiti svoj autoritet na planu dodatne izgradnje i jačanja saradnje, s akcentom na lokalne zajednice kako u HNK tako i na ostalim područjima entiteta i države.

susret premijera hnk i japanskog ambasadora u bih
Susret premijera HNK i japanskog ambasadora u BiH

”U BiH sam ponovo, nakon više od 20 godina i jako me veseli evidentan napredak zemlje u svim pogledima, a posebno me raduje činjenica da je HNK izrastao u prostor koji može služiti kao primjer poštivanja, tolerancije i nositelja razvojnih procesa. Vjerujem da će se sve sredine BiH razvijati upravo po primjeru HNK što je siguran smjer za uspjeh bosanskohercegovačkog evropskog puta. U mojoj zemlji i u meni lično, i HNK i BiH u cjelosti uvijek će imati istinskog prijatelja koji je spreman raditi na još jačoj povezanosti naše dvije zemlje”, rekao je danas NJ.E. Kinefuchi.

Vlada HNK

radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima