Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Sutra će se u Konjicu održati program povodom 39. godišnjice od smrti Kasima Prohića

Program će se održati u amfiteatru Srednje škole Konjic u 13 sati

Program “Kasim Prohić-činiti i biti” će biti održan u okviru manifestacije “Teatar baština ’23” koju organizuje NU Konjic uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu i Grada Konjica.

O djelu istaknutog filozofa, estetičara, kritičara Kasima Prohića, govoriti će rukovoditelj Katedre za historiju umjetnosti Univerziteta u Sarajevu- Filozofskog fakulteta prof.dr. Senadin Musabegović i dekan Univerziteta u Sarajevu-Filozofskog fakulteta prof.dr. Kenan Šljivo, koji je za Radio Konjic kazao da će se tokom govora osvrnuti na to šta je za njega značio Kasim Prohić tokom  rada i akademskog razvoja, te šta je značio za savremenu filozofsku misao i generalno humanističku misao.

“Djelo Kasima Prohića postavilo je visok standard u filozofskom stvaralaštvu, i to predstavlja neku vrstu bisera u cjelokupnoj humanističkoj tradiciji. U tom smislu, njegove estetičke studije jesu nešto što omogućava da, s jedne strane izraze širi spektar filozofskih pitanja, a s druge strane da reflektiraju o tome kako estetika i estetička misao, može u sebe integrirati jedan cijeli skup humanističkih pitanja. Dakle, govorit ću o tome kako proširiti rezoluciju njegovih estetičkih razmišljanja na cijeli spektar humanističkih i društvenih pitanja” izjavio je prof.dr. Kenan Šljivo.

Prigodan program pripremit će učenice, članice Sekcije društvenih nauka u Srednjoj školi Konjic, Sultić Ilma, Vrtić Ilma, Masleša Nađa, Macić Amna, Džajić Emina i Karkelja Sarah, uz mentorstvo prof. Sevle Krivić.

I ove godine u okviru manifestacije Teatar baština’ 23 “Kasim Prohić -Činiti i biti”, bit će prikazan online reprizni program iz 2020. godine, u kojem govore: akademik Dževad Karahasan, prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Sanjin Kodrić, prof.dr. Sead Šemsović, doc.dr. Irma Marić, književnik Stevan Tontić i glumica Hasija Borić – Stojić.

Nakon toga, bit će uprličena izložba “Crtice iz života Kasima Prohića”, iz arhiva Safeta Safe Hebibovića.

Program će se održati u amfiteatru Srednje škole Konjic u 13 sati.

jasmina@radiokonjic.ba

29.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima