7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Sutra ceremonija proslave pobjede u borbi za spas rijeke Neretvice

Program proslave pobjede u borbi za spas rijeke Neretvice počinje u 12 sati

Krajem maja tekuće godine Udruženje građana “Neretvica-Pusti me da tečem” dobilo je potvrdu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH da je raskinut ugovor o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice, čime su prestale sve aktivnosti ovoj preduzeća na realizaciji spomenutog projekta.

Imajući u vidu da to za narod doline Neretvice znači pobjeda, odlučili su napraviti svečanu ceremoniju proslave pobjede u borbi za spas rijeke Neretvice, poručio je pred Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” Ibrahum Turak. Ceremenija će se odžati sutra kada će biti upriličeno otvorenje Muzeja Bitke na Neretvici i obnovljenog Rizvinog mlina, nakon čega će uslijediti ceremonija proslave.

“Predvidjeli smo da u 12 sati otvorimo Muzej bitke za Neretvicu koji se nalazi u sklopu obnovljenog Rizvinog mlina kojeg ćemo također toga dana da otvorimo. Prije desetak dana smo izvršili probni rad na mlinu i na naše zadovoljstvo mlin je samljeo određenu količinu kukuruza, što znači da imamo spremnu situaciju na mlinu. Kada je u pitanju Muzej bitke za Neretvicu, to je minijaturna prostorija u kojoj se nalaze hronološki poredani dokumeneti i fotografije svih naših aktivnosti, odnosno naša borba za spas Neretvice posljednje tri godine” izjavio je za radiokonjic.ba Ibrahim Turak predsjednik Udruženja “Neretvica-Pusti me da tečem”.

sutra ceremonija proslave pobjede u borbi za spas rijeke neretvice
Ibrahim Turak predsjednik Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem”

Nakon otvaranja Muzeja i Rizvinog mlina, u 14 sati će uslijedit ceremonija proslave na lokalitetu kupališta Lukšijski most.

Aktivisti Udruženja u posljenjih mjesec dana su imali nekoliko akcija čišćenja i uređenja pomenutog kupališta, a tu lokaciju su odabrali za mjesto ceremonije zbog jednostavnog pristupa Neretvici koja je simbol borbe i pobjede.

U toku ceremonije proslave, uručit će se zahvalinice svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u spašanju Neretvice od izgrade mini hidroelektrana, a za zvanice će biti obezbjeđen i ručak.

Iz Udruženja su pozvali Konjičane da dođu u nedjelju kako bi zajedno sa njiima proslavili ovu pobjedu.

radiokonjic.ba

11.08.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima