back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Sutra obilježavanje godišnjice postrojavanja prve jedinice ARBiH u Hercegovini

Sutra će na brdu Hum, kod Poduhma,  povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Herecegovine, biti provedna jedna od aktivnosti u cilju obilježavanja ovog značajnog datuma. Obilježit će se godišnjica postrojavanja  prve jednice Armije RBIH u Hercegovini,  koja je kasnije bila dio 4. korpusa. To će biti samo jedna od aktivnosti koje će biti organizovane  u narednom periodu, kazao je Dino Šoljić, predsjednik Boračkog udruženja “Klis” koje  sa Koordinacijom boračkih udruženja i Gradskom upravom Konjic organizuje obilježavanje.

“Na brdu Hum u 10:30 h biće položeno cvijeće i održan čas historije u sjećanje na ovaj događaj. Prisutnim će se obratiti jedan od aktera tih dešavanja Ibrahim Turak. Nakon toga ćemo u 11: 30 h položiti cvijeće na centralnom spomen-obilježju u Buturović Polju. Prva jedinica na području Hercegovine brojala je oko 70 vojnika, jer je u tom periodu bilo toliko naoružanja i bila je prva jednica u Hercegovini spremna za borbene aktivnosti. Svake godine podsjećamo na važnost ovog događaja” kazao je Šoljić.

Armija Republike Bosne i Hercegovine formirana je 15. aprila 1992. godine kao odgovor na agresiju koja je uslijedila nedugo nakon uspješne provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svake godine, 15. april obilježava se kao dan Armije RBiH u čiji su sastav ušle jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH (PLBiH), te brojni dobrovoljci koji su se žrtvovali u odbrani domovine.

14.03.2024.

radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima