Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Sutra posljednja ovogodišnja tura PD”Borašnica”Konjic na Rapte

PD”Borašnica” Konjic u subotu 23. decembra organizuje posljednju ovogodišnju planinarsku turu. Planirana ruta je Konjic-Ljubina-Rapti. U prethodnim mjesecima članovi planinarskog društva pripremili su planinske kuće za zimske uslove, a u toku je planiranje tura za narednu, 2024. godinu.

Polazna tačka  za turu Konjic-Ljubina- Rapti je na 268 m/nv, a  zavrsna Dom ” Senad Muhibić – Dundo” na 1406 m/nv. Zimske ture su zahtjevnije, potrebna je oprema prilagođena vremenskim uslovima i noćenju, kazao je predsjednik PD “Borašnica“ Konjic, Rasim Nuhić.

„Prema našem godišnjem planu mi ovaj vikend imamo planiran odlazak do planinarskog doma na Raptima, s obzirom da je put do gore neprohodan krećemo pješice iz grada Konjica sa spomenika do Ljubine, a onda i do Rapti. U nedjelju ako bude vrijeme pogodno možda izlazak na Veliku kapu ili Bjelašnicu i u popodnevnim satima povratak u Konjic. Potrebno je imati zimsku opremu, potrebno je pripremiti se, odlazimo u zonu gdje ćemo možda izlaziti na visinu iznad 2000 m/nv,tu već ima dosta snijega i temparature su niske, zato je tura izuzetno zahtjevnija u odnosu na ljetne“– kazao je Nuhić.

Broj prijavljenih učesnika za sutrašnju turu je 50, što je i maskimalan broj s obzirom da je broj učesnika morao biti ograničen zbog dostupnih mjesta za noćenje.

sutra posljednja ovogodišnja tura pd"borašnica"konjic na rapte
Predsjednik PD”Borašnica” Konjic, Rasim Nuhić.

„Svake godine sve više imamo ljudi na našim turama. Prethodna koja je bila na Igmanu imala je oko trideset učesnika. Potrebno je imati dobru opremu i imati iskustva, ali evo možemo reći da su ture zaista posjećene i nadam se da će vrijeme poslužiti da će sve proći na jedan lijep način“– kazao je Nuhić dodajući da je u toku izrada plana planinarskih tura za narednu 2024. godinu. Plan će biti objavljen u januaru, a kao i prethodnih godina očekuje se organizacija oko trideset tura. 2023. godinu ocjenjuju uspješnom.

„Mogu kazati ponosno da smo ove godine napravili preko trideset izleta, što lakših u našoj bližoj okolini, tako i onih težih ali i onih van Bosne i Heregovine. Plan je ispunjen u potpunosti onako kako je i planirano. U narednu godinu ulazimo podjednako ambiciozno sa dosta dobrih tura, bit će u planu odlazak i na planine regije“- naveo je Nuhić.

Polazak na turu Konjic – Ljubina -Rapti je u subotu, 23.12. u 8h sa spomenika (u blizini Narodnog univerziteta). Iz Udruženja pozivaju sve prijavljene učesnika da  u 7:50h budu na mjestu polaska.

radiokonjic.ba

22.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima