back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Sutra posljednji dan redovne distribucije premije osiguranja u HNK

Utorak, 28. februar, je posljednji dan redovne distribuciju premije osiguranja za 2023.godinu. Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK (ZZO HNK) mogu nabaviti godišnju premiju osiguranja čija cijena je 20 KM po osobi.

Kupovinom premije osiguranja osigurane osobe oslobođene su plaćanja participacije za 134 usluge zdravstvene zaštite. Osiguranici koji ne nabave premiju osiguranja do 28.02.2023. plaćaju participaciju za pružene usluge zdravstvene zaštite u ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Kupovine premije osiguranja oslobođena su djeca do navršenih 18 godina života i dobrovoljni davaoci krvi koji su, tokom života, krv darovali deset i više puta pod uslovom da su u 2022. godini imali najmanje jedno darivanje. Dobrovoljni davaoci krvi, koji su krv darivali pedeset (50) i više puta, trajno su oslobođeni ličnog učestvovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

sutra posljednji dan redovne distribucije premije osiguranja u hnk
Sutra posljednji dan redovne distribucije premije osiguranja u HNK

Glasnogovornica ZZO HNK Alenka Ban za radiokonjic.ba je izjavila da je zavod unio podatke iz transfuzijskih centara, koji, međutim nemaju jedinstvene podatke.

“S obzirom da osiguranici iz HNK nisu uvijek darivali krv samo u našem kantonu, pozivam ih da provjere da li su oni na tom popisu našeg zavoda. Ukoliko nisu, a imaju dokaz u svojoj knjžici dobrovoljnog davaoca da su darovali krv deset i više puta, mogu posjetiti naš područni ured i biće im evidentirano bez problema, čak i ako dođu nakon 28. februara” – pojasnila je Alenka Ban.

sutra posljednji dan redovne distribucije premije osiguranja u hnk
Alenka Ban

Glasnogovornica zavoda je navela da će nakon 28. februara premiju osiguranja moći nabaviti samo prvoprijavljeni i djeca kada navrše 18.godina života.

“Konjic ima ukupno evidentirano 22.302 osiguranika u ZZO HNK, od kojih je sa 18 i više godina 19.004 osiguranika, a premiju osiguranja za 2023.godinu je do sada u Konjicu kupilo oko 17. hiljada osiguranika” – izjavila je glasnogovornica ZZO HNK Alenka Ban.

ZZO HNK/radiokonjic.ba

27.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima