Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Sutra u Konjicu program za žene povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba

Harisa Ćukle: Hidžab, osim što je vjerska obaveza, ženi omogućava i da na kvalitetniji način učestvuje u zajednici.

Cilj organizacije programa za žene pod nazivom „Svjetski dan hidžaba“ jeste obilježavanje Dana hidžaba, ali i da se govori o ženi muslimanki, o njenoj ulozi u društvu, o odgovornosti u zajednici u kojoj živi i o važnosti aktiviranja i učestvovanja žene muslimanke u zajednici, kazala je Harisa Ćukle, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic, pedagogica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

„Učesnice ovog programa su Elvedina Kazazić, prof. islamske vjeronauke i koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Mostar, koja će održati prigodno predavanje na kojem će govoriti o ženi muslimanki, njenoj ulozi u društvu i njenoj obaveze da doprinosi poboljšanju života cijele zajednice. Profesorica Adela Hebibović bit će moderator ovog programa, dok će profesorica Azra Selimović Zalihić učiti dijelove Kurna. U programu će učestvovati i prof. Memnuna Džajić i Elvedina Cokoja- Hebib, koja će nas počastiti izvođenjem ilahija i kasida“- kazala je Ćukle.

sutra u konjicu program za žene povodom obilježavanja svjetskog dana hidžaba
Harisa Ćukle, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Konjic i pedagogica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

U okviru programa „Svjetski dan hidžaba“ učesnice će govoriti i o svom iskustvu donošenja odluke o nošenju hidžaba.

„Sena Mehić i Mirnela Điver Sultanić dvije su mlade žene koje su nedavno odlučile staviti svoj hidžab, te će na ovom programu govoriti o svom iskustvu kako su donijele tu odluku, šta je prethodilo toj odluci i na koji način doživljavaju hidžab i šta im je hidžab donio novo u životu.“- navela je Harisa Ćukle, koja 27 godina nosi hidžab i smatra da njegovo nošenje za ženu muslimanku podrazumijeva prvenstveno ispunjavanje vjerske obaveze.

„Cilj obilježavanja Dana hidžaba jeste da se govori o hidžabu i njegovoj važnosti. Hidžab, osim što je vjerska obaveza, on omogućava ženi da na bolji i kvalitetniji način učestvuje u zajednici, a nikako ne smatramo da hidžab ograničava ženu muslimanku. Za mene hidžab predstavlja korak zbližavanja Božijem zadovoljstvu, predstavlja i obavezu da budem odgovorna, da budem primjer drugim ženama, onima koje nose hidžab i onima koje nisu u svom ponašanju, djelovanju, primjeru primjene islamskih propisa, da budem primjer u ophođenju prema ljudima, onako kako nas je poslanik Muhamed a.s. učio da budemo dobri prema svojoj okolini, da doprinosimo svojoj zajednici, da ispunjavamo vjerske obaveze, kako bismo stekli dobro i korist ovog svijeta i ako Bog da dobro i korist na ahiretu“– poručila je Ćukle.

sutra u konjicu program za žene povodom obilježavanja svjetskog dana hidžaba
Sutra u Konjicu program za žene povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba

Obilježavanje Svjetskog dana hidžaba jedna je od aktivnosti Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic. Sve zainteresovane djevojke i žene mogu prisustvovati programu „Svjetski dan hidžaba“ koji će se se održati sutra s početkom u 19 sati u Galeriji MIZ Konjic.

radiokonjic.ba

31.01.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima