4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Sajam trešnje 2022: Konjičanin Šerif Korić dobitnik medalje Zlatna trešnja za Bagremov med

Održan je 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma...

Svečano otvoren Festival hrane “Konjic Food Fest 2022”

U prisustvu brojnih zvanica danas je svečano otvoren 12.festival hrane „Konjic Food fest 2022.“ u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica. Ove godine jednodnevni festival je okupio rekordan broj izlagača iz cijele BiH, ukuno 88 koji su svoje proizvode izložili na 108 štandova. Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, kazao je da se festival održava u specifičnim uslovima, u vremenu poslije korone i u krizi koja je nastala zbog rata u Ukrajini.

-Savez poljoprivrednih udruženja je zajedno sa Gradom Konjicom, uprkos teškim vremenima, uspio da organizira sajama na kojem učestvuje puno izlagača i posjetilaca. Najvažnije je da imamo proizvodnju na našem području, ali i u FBiH, koja ne stagnira. Naš cilj na početku godine je bio da održimo proizvodnju na nivou prošlogodišnje, a s obzirom da je već oktobar, nazire se da će se proizvodnja održati na ovim prostorima i da ćemo i u narednu godinu ući sa planiranom proizvodnjom i da će biti hrane-kazao je Avdibegović.

svečano otvoren festival hrane "konjic food fest 2022"
Svečano otvoren Festival hrane "Konjic Food Fest 2022"

U ime Grada Konjica prisutne je pozdravio i prigodnim riječima se obratio Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika u Službi za privredu, finansije i društvene djelatnosti Grada Konjica, koji je svečano i otvorio ovogodišnji Festival hrane.

-Ovo je manifestacija na koju možemo biti izuzetno ponosni i koja je ove godine okupila rekordan broj izlagača. Na jednom mjestu je finalizirano sve ono što je rađeno tokom godine, odnosno predstavljeni su rezultati rada vrijednih Konjičana koji su na svojim poljima, u voćnacima i na farmama proizveli kvalitetene i zdrave domaće proizvode. Želja nam je bila da kroz ovaj festival, njegujući tradicionalan način pripreme hrane, ukažemo na sve njene vrijednosti i na zdrave namirnice sa našeg područja-naveo je Špago.

Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a, kazao je da kada se nešto godinama radi u saradnji sa svim razinama-Grad, kanton i FBiH, onda to mora dati rezultate.

PROČITAJ:   Poraz Klisa u Neumu
svečano otvoren festival hrane "konjic food fest 2022"
Svečano otvoren Festival hrane "Konjic Food Fest 2022"

-Mi u ministarstvu smo zadovoljni sajamskim manifestacijama i to je nešto što mi godinama sufinansiramo, a ono na čemu želimo raditi u narednom periodu jeste da dio novca izdvajamo za brendiranje i zaštitu domaćih proizvoda i proizvodnje. Takvi proizvodi podižu vrijednost, ne samo poljoprivrednog proizvoda, već upotpunjuju i turističku ponudu. Nama i jeste cilj u Strategiji ruralnog razvoja kantona uvezati poljoprivredu, turizam i ekologiju. Konjic ima jako dobre potencijale za sve ovo i vjerujem da ćemo kroz zajedničku saradnju uvijek imati razumijevanje za takve projekte. Ove godine ćemo pomoći u brendiranju i zaštiti repovačkog sira i paradajza iz Buturović Polja, a vjerujemo da nećemo na tome stati i da ćemo naredne godine krenuti sa još nekim proizvodima sa područja Konjica-istaknuo je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a Donko Jović.

radiokonjic.ba

12.10.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima