23.3 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Preminuo ugledni primarijus doktor Džajić Mirsad

Komemoracija će biti održana 18.maja u 14 sati u...

Program Manifestacije Dani Grada Konjica 2023

01.juni – 02.juli 2023. Danas je prezentovan program obilježavanja 16.juna...

Planska isključenja električne energije za 12.juni 2023.

Kupci sa trafo područja Kolonija I od 9 do...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan

Oglasi

Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen danas je zvanično otvorila novoizgrađeni tunel Ivan, odnosno poddionicu Tarčin – Ivan. Riječ je o dionici autoputa na Koridoru 5C od Tarčina (južno od Sarajeva) do Bradine, a na kojoj se nalazi tunel Ivan.

Svečano otvaranje je urađeno sa predsjedavajućim Vijeća ministra BiH Zoranom Tegeltijom. Među prisutnima je bio i šef delegacije EU Johan Satler.

Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan
Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan

Ovom događaju su prisustvovali ministar komunikacija BiH Vojin Mitrović, premijer FBiH Fadil Novalić, v.d. direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, pomoćnik ministra saobraćaja Nedžad Branković, Denis Lasić, ministar saobraćaja FBiH, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan
Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan

Iz JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine su saopštili da je Bosna i Hercegovina izgradnjom i puštanjem u promet poddionice Tarčin – Ivan, dobila novih 6,9 kilometara autoceste na Koridoru Vc.

Dionica Tarčin – Ivan duga je 6,9 kilometara i uključuje novi moderni dvocijevni tunel Ivan dužine 1.760 metara sa po dvije trake koji prolazi kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo.

Puštanjem u promet ove dionice BiH je dobila blizu 100 km funkcionalne, moderne autoceste koja povezuje Bradinu sa izlazom Zenica sjever.

Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je za radiokonjic.ba izjavio da se ovom putnom komunikacijom unapređuju i mogućnosti za razvoj Konjica.

“Grad Konjic s obzirom na privredu, turizam i sve ostale značajne oblasti privređivanja u značajnoj je mjeri naslonjen na žilu kucavicu, a to je magistralni put M 17, jer se nalazi na putnom čvorištu kroz BiH.

Otvaranjem tunela Ivan i nastavkom gradnje Koridora V C prema jugu, koji će prolaziti kroz Konjic,Grad će dobiti još više mogućnosti za bržu i lakšu komunikaciju prema luci Ploče, ali i prema aerodromima u Mostaru i Sarajevu, što stvara dodatnu vrijednost ukupnoj privrednoj slici ovog dijela Bosne i Hercegovine. Konjic je potentno područje za ulaganja, s tim u vezi pripremamo nove i širimo postojeće industrijske zone u skladu sa sve većim interesom stranih investitora, koji su to prepoznali i žele ulagati u nove proizvodne pogone, kao i u turističke potencijale ovdje.

Ono što će Konjic posebno otvoriti u tom smislu jeste ulazna i izlazna petlja sa autoputa, što će umnogome rasteretiti centar grada, gdje se zbog velikih gužvi na magistalnom putu, često stvaraju saobraćajni čepovi, koje ćemo na ovaj način izbjeći, a olakšati privrednim subjektima da svojim dostavnim vozilima repromaterijal i gotove proizvode, odmah sa industrijske zone, upućuju ka odredištima, bez ulaska u grad.

Tunel Ivan i njegovo otvaranje, nagovještaj je novih velikih priča i infrastrukturnih projekata koji će obilježiti vrijeme koje je pred nama i kojem se iskreno radujemo.

Bosna i Hercegovina ovakvim aktivnostima otvara bezbroj mogućnosti svojim građanima, kao i svima koji s radošću iz raznih razloga dolaze i posjećuju našu zemlju. Neka novi kilometri puta, novi mostovi, tuneli budu naš putokaz za budućnost u svakom smislu” – izjavio je gradonačelnik Ćatić.

Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić
Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan
Ermin Handžar, JP Autoceste FBiH i Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić
Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan
Gradonačelnik Ćatić i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija
Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

28.10.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima